Uprkos pretnjama Kine, Amerika prodaje Tajvanu sto "harpuna"

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju Tajvanu 100 obalskih odbrambenih sistema "harpun" koji je proizveo Boing, saopštio je Pentagon.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.10.2020.

07:53

Uprkos pretnjama Kine, Amerika prodaje Tajvanu sto
Foto: Depositphotos, zhukovsky

Taj ugovor ima potencijalnu vrednost do 2,37 milijardi dolara.

Ovaj potez dolazi nekoliko dana nakon što je Stejt department odobrio i potencijalnu prodaju još tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući senzore, rakete i artiljeriju, čija bi ukupna vrednost mogla biti 1,8 milijardi dolara, što je izazvalo Kinu da zapreti sankcijama, prenosi Rojters.

Ranije u ponedeljak u Pekingu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima da će Kina uvesti sankcije protiv nekih američkih kompanija za koje tvrdi da su umešane u prodaju oružja Vašingtona Tajvanu.

Ovakve akcije SAD dešavaju se u trenutku kada Trampova administracija pojačava pritisak na Kinu pred predsedničke izbore 3. novembra i kada raste zabrinutost zbog namera zvaničnog Pekinga prema Tajvanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: