Privreda

Slovenija: Ponuda subvencija avio-kompanijama za 2021.

Slovenija: Ponuda subvencija avio-kompanijama za 2021.
Foto: N.N. | Slovenija: Ponuda subvencija avio-kompanijama za 2021.

LJUBLJANA - Vlada Slovenije nudi ukupno pet miliona evra subvencija komercijalnim avioprevoznicima, koji bi bili spremni da u sljedećoj sezoni osiguraju najmanje dve linije sedmično za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim evropskim aerodrumima.

Zainteresirani prevoznici moraju da se prijave na javni poziv, objavljen danas u Službenom listu Slovenije, kojim vlada finansijskim podsticajima nastoji u idućoj sezoni poboljšati vazduhoplovnu povezanost Slovenije s destinacijama u EU, ali i trećim odredištima izvan Unije.

Nastoje i da sačuvaju redovne linije koje se još održavaju ili obnoviti one koje su aviokompanije ukinule zbog posljedica Kovida-19, prenosi Hina.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili namjeravaju otvoriti nove linije s nekim slovenskim aerodromom imaju tri roka za prijavu, u okviru kojih će im se odobriti ukupno pet miliona evra: 1,5 miliona u prvom roku, 2,3 miliona u drugom i 1,2 miliona evra u trećem roku, prema hronološkom odvijanju letova tokom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok moraće, na primer, od 31. oktobra do 31. decembra iduće godine da imaju najmanje dvije redovne linije iz neke od postavljenih destinacija s Ljubljanom.

Broj putnika na ljubljanskom aerodromu Brnik, kojom upravlja njemački Fraport, naglo je pao ove godine i po optimistickom scenariju bio bi do kraja godine oko pola miliona putnika, što je samo 30 posto onoga što su planirali prije ovogodišnje krize vezane za pandemiju Kovida-19.

Ponovno vraćanje na nivo prijašnjih godina očekuje se tek u 2023. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije