Povučen nalog za hapšenje Moralesa

Pravosuđe u Boliviji povuklo nalog za hapšenje bivšeg predsednika Eva Moralesa koji se nalazi u egzilu u Argentini.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 27.10.2020.

07:10

Povučen nalog za hapšenje Moralesa
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Odluka je doneta nedelju dana posle pobede Moralesovog pristalice Luisa Arsea na predsedničkim izborima.

"Njegova (Moralesova) prava su prekršena, prvenstveno pravo na odbranu pošto nije bio uredno pozvan" na saslušanje, izjavio je predsednik suda La Paza Horhe Kvino.

Ured glavnog tužioca Bolivije zatražio je 6. jula pokretanje krivičnog postupka protiv Moralesa zbog pobune i terorizma. Tada je naloženo da Morales bude pritvoren.

Morales je u nedavnom intervjuu Frans presu posle predsedničkih izbora u Boliviji rekao da od njega ne zavisi njegov povratak u zemlju.

Bivši predsednik je 10. novembra 2019. bio primoran na ostavku pod pritiskom vojske i protesta opozicije koja se bunila na rezultate predsedničkih izbora na kojima Morales tvrdi da je pobedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Morales, koji je bio predsednik od 2006. do 2019. godine, prvi je predstavnik Indijanaca koji je postao šef države, a ugled je izmedju ostalog stekao jer je potekao iz običnog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: