Deportivo Binasional (©Reuters)
Deportivo Binasional (©Reuters)

Najgori šampion Južne Amerike – Deportivo Binasional

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.10.20. | 03:42

Istina, nisu oni krivi što su tu…

Alijanca Lima, Sporting Kristal i Univerzitario. Velika trojka peruanska. Svi ostali zajedno sakupili su otrilike duplo manje titula no ova tri velikana. Međutim, nije tako redak slučaj da se takvim sredinama zapati malo lenjosti, arogancije, da ne govorimo o spremnosti da se nešto i ćapi iz klupske kase. Pa su tako Alijanca Lima, Sporting i Univerzitario doživeli da zapadnu u teške godine. I da im titulu otme – Deportivo Binasional.

Bar trenutno, najgori šampion Južne Amerike.

Izabrane vesti

Nije naš utisak. Iako peruanski klubovi već godinama u Kopa Libertadores služe kao džakovi za udaranje Binasional je podigao granicu. U šest mečeva grupne faze južnoameričke verzije Lige šampiona Binasional je primio 25 golova. Apsolutni rekord takmičenja. U poslednjem kolu, prošlog četvrtka, deklasirao ih je Sao Paulo sa 5:1 River Plejt ih je prethodno savladao sa 8:0. Pa i 6:0 u gostima.

Džaba i što su kao domaćini savladali Sao Paulo sa 2:1. Kod kuće imaju veliku prednost. Binasional je naime osnovan na jugu Perua, na granici s Bolivijo, visoko u Andima. Toliko da igra na 3.800 nadmorske visine. Prošle sezone je zahvaljujući domaćem terenu i prigrlio titulu. Kod kuće je savladao Alijancu sa 4:1. Ništa nije mogao slavni klub iz Lime da uradi da bi u revanšu nadoknadio toliki minus.

Samo… Binasional nije ni planirao da bude ovde. Klub je osnovan pre samo 10 godina. Da narod i poljoprivrednici imaju čemu da se raduju. Bez nekih preteranih ambicija. Međutim, čudan je fudbalski sistem u Peruu.

Imate prvu i drugu ligu. I imate Kup. U Kupu svi igraju. Isprva seoske ekipe. Pa se onda uključuju i one jače. Sve do najjačih. Uvek tu bude i nekih egzotičnih ekipa. Binasional je jedna od takvih, pa je 2017. godine i osvojila pehar.

I tu je caka. Ko u peruanskom Kupu od niželigašam stigne do finala kao nagradu dobija i promociju u drugu ligu. Osvajač kupa ide direktno u – elitu. Možete da zamislite kao biju ove “seljačke” ekipe.

Kako bilo, baš tako je Binasiional stigao do prve lige, iako nikada u istoriji nije igrao drugu. Onda je iskoristio loš trenutak velike trojke, tu nadmorsku visinu, prvo zaigrao u Copa Sudamerikana, ove sezone debitovao i u Kopa Libertadores. S tim da se negde u međuvremenu istrošio.

U poslednjem kolu prvenstva Perua, odnosno na početku druge faze takmičenja, 0:3 na gostovanju kod UTC Kahamarke. U poslednjih 11 mečeva samo su dva puta uspeli makar do remija. Prosto, ovde su se našli relativno slučajno. Nisu ni mogli da potraju.

Otud i neslavni rekord Kopa Libertadores. Do sada ga je držala venecuelanska Zamora, koja je 2015. primila 22 gola na šest utakmica. Doduše, ona nije uzela ni bod, Binasional je ipak savladao Sao Paulo. A to se pamti. Posebno u brdima na Andima.

A kad se već dotakosmo Perua, pošto retko pišemo o tome, da pojasnimo i sistem takmičenja. Apertura se igrala, Univerzitario je bio prvi sa sedam bodova ispred najbližeg pratioca. Problem je međutim nastao kad je trebalo zaigrati Klausuru usled pandemije korona virusa. Kompromisno rešenje: dve grupe po 10 timova. Prvoplasirani na tabeli igraju za titulu prvaka Klausure.

Međutim, ko je prva Perua odlučiće plej-of u kome će igrati šampion Aperture, osvajač Klausure, kao i dva najbolja tima na zajedničkog tabeli i prolećne i jesenje faze takmičenja. Plej-of se neće igrati samo ako Univerzitario posle Aperture ne osvoji i Klausuru.



tagovi

PeruPeru 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara