Dostupni linkovi

SPS saopštio imena ministara: Ružić na čelu prosvete, Tončev bez portfelja


Branko Ružić novi je ministar prosvete Srbije
Branko Ružić novi je ministar prosvete Srbije

Dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić biće prvi potpredsednik nove Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštila je u ponedeljak uveče Socijalistička partija Srbije (SPS) čiji je Ružić potpresednik. Kako su naveli, Novica Tončev koji je takođe potpredsednik SPS, biće ministar bez portfelja.

Osim Ružića i Tončeva, socijalisti su objavili i da će iz redova njihove partije biti generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović, član predsedništva SPS, a da će „na drugim najvišim odgovornim mestima van Vlade Srbije, biti i potpredsednici SPS Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović. Antić je do sada bio ministar energetike, a Đukić-Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Nova vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, a imena većine članova buduće vlade mandatarka Ana Brnabić saopštila je u nedelju, 25. oktobra. Tada je rečeno da su SPS-u pripala ministarstva prosvete i jedno bez portfelja, ali da će SPS naknadno imenovati svoje kadrove.

Potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da je „SPS izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom sa predsednikom Republike Srbije i predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem o strateškoj saradnji i partnerstvu u narednom periodu“, saopšteno je iz SPS-a.

„Izražavamo spremnost da damo svoj puni doprinos u realizaciji šest ključnih ciljeva koje je definisao predsednik Republike Srbije i SNS Aleksandar Vučić“, rekao je Milićević, navodi se u saopštenju SPS-a.

Predsednik Srbije i lider vladajućeg SNS-a Aleksandar Vučić, saopštio je 20. oktobra da će vlada Srbije, imati šest osnovnih ciljea, od kojih je prvi očuvanje zdravlja građana Srbije i jačanje njenog zdravstvenog sistema. Drugi zadatak su, kako je rekao, interesi Srbije na Kosovu. Treća tačka je borba države protiv mafije. Tačka četiri je očuvanje samostalnog odlučivanja Srbije, a peta tačka ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Šesti cilj je ekonomski napredak zemlje.

Novu vladu Srbije, pored SNS-a i njihovih dosadašnjih koalicionih partnera SPS-a čini i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji. Ova vlada će, kako je rekao Vučić, biti ograničenog trajanja, odnosno, izbori za naredni sastav parlamenta biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima.

Skupština Srbije je ranije danas jednoglasno usvojila Predlog Zakona o ministarstvima koji je preduslov za konstituisanje nove Vlade Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije, lider SPS-a Ivica Dačić najavio je da će sednica o izboru Vlade biti održana u sredu, 28. oktobra. Tada bi, kako je ranije najvljeno, mandatarka Ana Brnabić trebalo da iznese i svoj ekspoze.

XS
SM
MD
LG