26. oktobar  2020. 17.23  | Izvor: RTV

Tamburica fest: Trofej ansamblu Ruže iz Subotice

NOVI SAD -

Ovogodišnji, 13. po redu, svetski festival tamburaške muzike, Tamburica fest, na kome su instrumente od 23. do 25. oktobra ukrstili ansambli iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore je završen, a pobednički trofej poneo je ansambl "Ruže" iz Subotice.

Na tradicionalnoj smotri tamburaša takmičarski orkestri muzicirali su u više gradova, nastupi su prenošeni uživo putem interneta. Svake festivalske večeri prenos uživo, putem društvenih mreža, pratilo je oko 10.000 ljubitelja tamburaške muzike.

ansambl, ruze

Po odluci međunarodnog žirija, za najboljeg primaša proglašen je Mikloš Kovač, član orkestra "Mladi tamburaši iz Mohača" (Mađarska), najbolji begešar je Mihael Bolešić, iz ansambla "Zlatnik" (Hrvatska), dok su titule najboljeg vokalnog soliste i bas primaša pripale članovima pobedničkog orkestra "Ruže", Sebastijanu Kanturu i Matiji Temunoviću.

Glasao je žiri u sastavu Nino Veličkovski (Severna Makedonija), Franjo Batorek (Hrvatska), Miro Marinković (Republika Srpska BiH), Gregor Zagorc (Slovenija) i Jugoslav Bajkin (Kanada).

Ove godine, zemlja prijatelj festivala bila je Italija, pa je uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva prenošen nastup čuvenog tenora, Matije Zanete.

Program je obogaćen tamburaškom promenadom novosadskim ulicama, pri čemu se muziciralo pred kućom Mileve Marić Ajnštajn i spomenicima Jovanu Jovanoviću Zmaju, Đuri Jakšiću i Janiki Balažu u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Tagovi
Srodne vesti