Dostupni linkovi

Radnici i studenti štrajkuju u Bjelorusiji zbog Lukašenkovog odbijanja ultimatuma 


Bjeloruski studenti na protestima 26. oktobra 
Bjeloruski studenti na protestima 26. oktobra 

Radnici, studenti i penzioneri izašli su na ulice Minska 26. oktobra kako bi podržali poziv opozicije za pokretanjem nacionalnog štrajka zbog pritiska na Aleksandra Lukašenka da odstupi sa pozicije.

Lukašenko nije prihvatio ultimatum da do ponoći 25. oktobra preda vlast, izazivajući svoje protivnike da izvrše svoju prijetnju o zaustavljanju rada u zemlji štrajkovima, tri mjeseca nakon što je njegova sporna izborna pobjeda pokrenula masovne proteste.

Ukoliko se održe, piše Reuters, štrajkovi bi mogli otvoriti novu fazu krize u zemlji, testirajući da li opozicija ima podršku koja joj je potrebna kako bi zatvorili preduzeća širom zemlje od 9,5 miliona ljudi. Opozicija je ranije organizovala štrajkove u državnim fabrikama, ali se oni nisu održali.

Bjeloruski mediji izvijestili su da se u brojnim fabrikama koje kontroliše država nalaze štrajkači, dok je glasnogovornica premijera rekla da sve glavne industrijske kompanije rade bez smetnji.

Grupa od dvije do tri hiljade ljudi izašla je na glavnu ulicu Minska mašući crveno-bijelim zastavama i transparentima. U drugim dijelovima grada, maskirani policajci su privodili demonstrante, navodi Reuters.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja pozvala je ranije Bjeloruse da blokiraju ulice, zatvore radna mjesta, prestanu koristiti državne prodavnice i usluge, te da povuku novac sa svojih bankovnih računa. Sa druge strane, kako navodi Reuters pisanje bjeloruskih medija, Lukašenko se u ponedeljak nalazio na svom radnom mjestu.

Tihanovskaja pozvala je na štrajk nakon suzbijanja protesta u Minsku i drugim gradovima 25. oktobra, kada je policija koristila šok bombe i gumene metke protiv desetina hiljada demonstranata u glavnom gradu i drugim gradovima širom Belorusije. Tada je privedeno najmanje 280 ljudi.

Bjelorusi protestuju širom zemlje još od 9. avgusta kada je Lukašenko, koji se na vlasti nalazi od 1994. godine, proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima čije rezultate ne priznaje opozicija, kao ni pojedine zapadne vlade i EU.

XS
SM
MD
LG