light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

REZULTAT DOMAĆE PAMETI I RADA: Saradnja "Sigme" i Privredne komore Srbije donosi dobrobit građanima

28.10.2020. 12:01
Piše:
Srbija Danas
Sigma
Sigma / Izvor: Foto: Sigma Hlorogen
Kompanija "Sigma" od 1995. godine proizvodi tehnološku opremu za proizvodnju natrijum hipohlorita na mestu potrošnje sa pratećim automatskim dozirnim sistemima

U momentu kada nas sve okružuje vestima o koronavirusu, kada imamo pregršt informacija šta je dobro, šta treba koristiti i da li su uvozne stvari za dezinfekciju dobre ili loše po nas i naše zdravlje i da li ih treba koristiti, Udruženje za hemijsku gumarsku industriju i industriju nemetala u okviru Privredne komore Srbije i firma "Sigma d.o.o." donose naš, domaći proizvod koji se pokazao kao jako efikasan i kvalitetan ne samo na teritoriji Srbije, već i širom sveta.

312 hotela u Srbiji dobilo ekomosku pomoć: Upravo je završena isplata državnih subvencija

312 hotela u Srbiji dobilo ekomosku pomoć: Upravo je završena isplata državnih subvencija

ULCINJSKI UGOSTITELJI BESNI: "Sami ćemo otvoriti objekte zatvorene zbog korona virusa"

ULCINJSKI UGOSTITELJI BESNI: "Sami ćemo otvoriti objekte zatvorene zbog korona virusa"

ZASAĐENO 600 HEKTARA! Duvan u Mačvi neće da bere niko: Koje rešenje nam preostaje?

ZASAĐENO 600 HEKTARA! Duvan u Mačvi neće da bere niko: Koje rešenje nam preostaje?

Pored toga što uspehe, na osnovu svoji proizvoda, ostvaruju na našim prostorima, firma Sigma u saradnji sa PKS ostvaruje uspehe i širom Evrope, uz najveću zaštitu životne sredine. Naime, svaki proizvod koji izađe iz firme "Sigma" proizveden je i pušten u prodaju uz najveći stepen opreza kako ne bi štetio životnoj sredini, a ujedno i ostvario na najvišem nivou svoju namenu.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Dragan Stevanović istakao je da je do saradnje između Privredna komora Srbije i firma "Sigma" došlo usled želje da se napravi bolje poslovno okruženje za proizvođače dezinfekcionih sredstava.

- Da bi jedno dezinfekciono sredstvo moglo da se nađe na tržištu Republike Srbije, prethodno mora biti upisano u Privremenu listu biocidnih proizvoda, koju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine. Da bi zaštitili svoje interese i napravili bolje okruženje za svoje poslovanje, proizvođači dezinfekcionih sredstava su se udružili u Grupaciju proizvođača biocidnih proizvoda pri Udruženju za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije - rekao je Stevanović i dodao:

- Jedna od najaktivnijih članica ove Grupacije je "Sigma" iz Kule, domaći proizvođač opreme za proizvodnju dezifekcionih sredstava na bazi hlora. Oprema je u potpusnosti atestirana, poseduje sve neophodne sertifikate o delotvornosti i bezbednosti, kao i CE znak. Postrojenja "Sigma" su instalirana u Srbiji u 125 vodovoda, gde se sa hipohloritom proizvedenim na licu mesta vrši dezinfekcija vode za piće. Svi vodovodi koji imaju instaliranu ovu opremu, imaju određene viškove kapaciteta. Ovo je omogućeno time što je preduzeće "Sigma" prilikom projektovanja, proizvodnje i instalacije tehnološke opreme predvidela proizvodnju viška dezinfekcionih sredstava koji bi bio korišten tokom vanrednih situacija, kao što je bio slučaj i tokom razornih poplava 2015. godine, kao i prilikom uvođenja vanrednog stanja ove godine - navodi Stevanović.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala navodi da je firma iz Kule bila veoma aktivna tokom borbe sa koronavirusom tokom epidemije u Srbiji. 

- "Sigma" je u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje organizovala proizvodnju natrijum hipohlorita od viška kapaciteta u vodovodima koji imaju instaliranu opremu ovog proizvođača i time snabdela  kliničke centre i bolnice u Republici Srbiji ovim efikasnim dezinficijensom. Iz ovog izvora dezinfekciona sredstva su distribuirana i lokalnim samoupravama, kriznim štabovima, privredi i građanstvu - dodaje on.

Pored toga što proizvodi iz "Sigme" odnose sve pohvale korisnika, za dobar glas daleko se čuje, te je i tržište u Evropi upoznato sa dobrim i kvalitetnim radom ove firme iz Kule.

- "Sigma" se nije zadovoljila time što je lider u proizvodnji ove opreme u ovom delu Evrope, već je krenula u proizvodnju dezinfekcionih sredstava za tržište. U fabrici je za potrebe proizvodnje dezinfekcionih sredstava na bazi natrijum hipohlorita puštena  u pogon punionica dezinfekcionih sredstava dnevnog kapaciteta 26.000 litara, kao rezultat dugogodišnjeg razvoja i ispitivanja, i zajedničkog rada sa najeminentnijim fakultetima i institutima kako u zemlji, tako i u inostranstvu - navodi Stevanović i dodao:

- Zbog znatno povećanog obima proizvodnje, pojave novih dezinfekcionih sredstava, kao i velikog broja novih proizvođača, a u cilju povećanja kvaliteta i bezbedne upotrebe dezinficijenasa, u Privrednoj komori Srbije je osnovan Savet za kvalitet i bezbednu upotrebu dezinfekcionih sredstava. U njegovom radu pored Privredne komore Srbije i predstavnika proizvođača, učestvuju i Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja, Institut Batut, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Gradski zavod za javno zdravlje Beograda - rekao je sekretar Udruženja Dragan Stevanović.

Da je veoma važno postojanje ovakve kompanije objašnjava i sekretar Udruženja Dragan Stevanović i naglašava da je takav vid poslovanja strateški važan za našu zemlju. 

- Oprema koju proizvodi kompanija SIGMA je od strateške važnosti za Republiku Srbiju. Oprema na licu mesta, u vodovodima, elektrolizom kuhinjske soli, proizvodi dezinficijens za dezinfekciju vode. Pored 125 vodovoda koji koriste SIGM-inu opremu za dezinfekciju vode, i koja je apsolutno bezbedna, postoji još oko 2.800 vodovoda koji koriste opasni gasni hlor za dezinfekciju vode - navodi on.

Dragan Stevanović
Dragan Stevanović / Izvor: FOTO: Privatna arhiva

Što se tiče daljih planova kroz saradnju između firme "Sigma" i Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala, Stevanović ističe da će se nastaviti i da je ključno da se unapređuje.

- Grupacija proizvođača biocidnih proizvoda pri Udruženju za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije na jednoj od sednica, donela je zaključak, da se od Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije zatraži, da se u cilju očuvanja života i zdravlja ljudi i zaštite životne sredine od akcidentnih situacija, pojačaju preventivni i operativni poslovi nadzora nad svim objektima koji koriste gasni hlor u Republici Srbiji, kao i nad transportom ove hemikalije. Razmatranjem situacije u oblasti pijaće vode, primećena je još uvek velika upotreba gasnog hlora u procesu dezinfekcije pijaće vode. Donošenjem seta međunarodnih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, potpisivanja Roterdamske konvencije, obavezujuće poštovanje REACH direktive i usvajanja Zakona o transportu opasnog tereta koji je u skladu sa ADR/RID/ADN–om, gasni hlor - najčešće zastupljeni dezinfektant za pijaću vodu - je eksplicitno klasifikovan kao toksična materija. U kontekstu toga, preporuke svih relevantnih međunarodnih institucuja su usmerene ka tome da se u eksploataciji umesto gasnog hlora koriste njegovi derivati koji nisu kategorisani kao opasne/toksične materije- navodi Stevanović kao primer nekih daljih planova.

- Najviše nedostataka i opasnosti u primeni gasnog hlora u Srbiji primećeno je u dva krucijalna segmenta primene ove materije. Prvi segment sa najviše nepravilnosti i potencijalnih opasnosti je sama upotreba gasnog hlora u procesu dezinfekcije pijaće vode u postrojenjima vodovoda. Prostor za upotrebu i smeštaj ove materije nije svuda adekvatano opremljen neophodnim merama bezbednosti poput sistema za neutralizaciju gasnog hlora u slučaju curenja, kao ni sistemima alarmiranja i uzbunjivanja. Drugi segment sa najviše propusta i opasnosti je proces transporta gasnog hlora. U većini slučajeva gasni hlor se transportuje kroz gusto naseljena mesta. Gasni hlor koji se dovozi u Srbiju se proizvodi u Mađarskoj i Rumuniji, odakle se transportuje do odredišta kupca. Zbog svoje toksičnosti transport ove hemikalije je izuzetno rizičan. Pored vodovoda veliki korisnici gasnog hlora su i akva parkovi i bazeni koji su tokom sezone vrlo posećeni, a imaju primećene iste propuste i opasnosti kao kod vodovoda. Primenom savremnih softvera za simulacije akcidentnih situacija u saranji sa domaćim stručnjacima iz ove oblasti i analiziranjem dobijenih podataka ustanovljeno je da bi akcidenti sa gasnim hlorom imali tragične i dugoročne posledice po građane ugroženih naselja. Pitanje je i dokle će EU dozvoljavati transport gasnog hlora na svojoj teritotiriji, pa eventualnom zabranom dovodi se u pitanje i dezifekcija vode u 2.800 vodovoda Srbije koji koriste ovu tehnologiju - rekao je sekretar Udruženja Dragan Stevanović.

Prateći uputstva Saveta i Svetske zdravstvene organizacije, firma "Sigma" iz Kule konstantno unapređuje sredstva za dezinfekciju, pa je obavljeno i laboratorijsko ispitivanje u laboratoriji u EU delotvornosti dezinficijensa na viruse. Prema dobijenim rezultatima (broj Studije o ispitivanju 2020 – 7971 / 20 23 00739), dokazana je delotvornost sredstva za dezinfekciju Aqualor H1000 na viruse.

-Time je nedvosmisleno dokazano da ovaj dezinficijens eliminiše viruse i deluje preventivno u borbi protiv pandemije. Trenutno su u završnoj fazi testiranja efikasnosti svih ostalih sredstava za dezinfekciju ovog proizvođača. Tako je kompanija "Sigma" postala prvi srpski proizvođač dezinfekcionih sredstava, koji je dobio studiju akreditovane laboratorije u EU o delotvornosti njihovih sredstava na viruse - navodi Stevanović.

Direktor kompanije "Sigma" Dragan Kapičić rekao je da je u poslednjih pet godina ova kompanija uložila veliki trudi i rad kako bi svoje poslovanje dovela na ovaj nivo. 

- Firma "Sigma" postoji od 1989. godine i prva je privatna firma registrovana u Vojvodini po reformatorskom programu Ante Markovića. Od 1995. godine proizvodi tehnološku opremu za proizvodnju natrijum hipohlorita na mestu potrošnje sa pratećim automatskim dozirnim sistemima. Poslednjih 5 godina uloženi su veliki trud, rad i sredstva u razvoj i ispitivanje naših sredstava za dezinfekciju Aqualor H namenjenih za opštu upotrebu koji su sada testirani u EU i dokazano ubijaju viruse. Sertifikat je vec stigao za Aqualor H1000, a za Aqulor H500 i Aqualor H200 su ispitivanja u završnoj fazi.  - rekao je direktor kompanije "Sigma" Dragan Kapičić. 

On je istakao da je saradnja Privredne komore i same kompanije veoma važan i da je upravo ta kompanija pomerila granice na tržištu natrijum hipohlorita.
- Značaj je višestruki. Pošto je tehnološka oprema hlorogen koju nasa firma proizvodi plod domaće pameti i rada. Srbija ima potpunu nezavisnost od tržišta natrijum hipohlorita za dezinfekciju pijaće vode, a sada i sredstava za dezinfekciju na bazi natrijum hipohlorita za opsšu upotrebu. Većina vodovoda u Srbiji koristila je gasni hlor za dezinfekciju pijeće vode. Gasni hlor je bojni otrvo i kao takav podleže strogoj zakonskoj regulatovi EU, a pre svega Reach direktivi i ADR-u koji stavljaju ograničenja na primenu i transpot ove opasne hemikalije, a usokro i potpunu zabranu. Nakon zatvaranja pogona za proizvodnju hlora u krusevačkoj Župi Srbija je postala zavisna od uvoza ove strateške hemikalije. Iz tog razloga 1995. godine započet je razvoj Hlorogen tehnologije sa timom profesora sa TMF u Beogradu i nastala je Hlorogen tehnologija za ekološku proizodnju natrijum hipohlorita na mestu potrošnje. Važnost se dodatno pokazala u ključnom momentu proglašenja pandemije kada je vecina drzava koje proizvode natrijum hipohlorit proglasila zabranu izvoza ovog sredstva za dezinfekciju - rekao je direktor firme Dragan Kapičić.

Dragan Kapičić
Dragan Kapičić / Izvor: FOTO: Privatna arhiva

- Prvi put sredstva za dezinfekciju dobijena Hlorogen tehnologijom primenjana su u opštoj upotrebi tokom poplava 2014. godine kada je ovo sredstvo za dezinfekciju korišteno za saniranje posledica poplava i dezinfekciju u kucama i objektima nakon povlačenja vode. Aqualor H se danas koristi u medicinske svrhe za dezinfekciju prostora i podova u zdravstvenim ustanovama ali i za dezinfekciju ruku, površina podova i prostora u domaćinstvima i svim drugim javnim i privatnim prostorima - navodi direktor komapnije Dragan Kapičić i dodaje: 

- Tehnološku opremu Hlorogen koju prizvodi naša fima "Sigma" iz Kule namenjena je pre svega svim profesionalnim korisnicima kojima je u procesu rada fitosanitarna ispravnost vode od ključnog značaja u radu. U Srbiji trenutno 125 vodovoda koristi našu tehnološku opremu tako da oko 1.100.000 građana Srbije dobija pijaću vodu denzifikovanu našom tehnološkom opremom. Pored domaćeg tržišta Hlorogen tehnologija se uspešno koristi i u zemljama okruženja, pre svega Crnoj Gori, Hrvatskoj i Mađarskoj, našu opremu koristi i mesno-prerađivačka industrija, prehrambena industrija, industrija slada, Klinički centri i banje, kao i bazeni. Takođe i firma "Sigma" koristi svoju tehnološku opremu za proizvodnju sredstava za dezinfekciju iz porodice Aqualor H koji su namenjeni za opštu upotrebu - rekao je direktor "Sigme".

- Komentari su, na našu sreću uvek pozitivni, 30 godina rada je za sobom ostavilo veliko poverenje naših profesionalnih korisnika. Uvođenje novog proizvodnog programa sredstava za opštu upotrebu iz porodice Aqualor H nam je donela saradnju sa velikim brojem novih klijenata, pre svega u segmentu maloprodaje, ali i u uslužnom sektoru gde fime i pojedinci svakodnevno dolaze u kontakt sa velikim brojem klijenata i žele sebi i njima da obezbede najsigurnije moguće okruženje za rad, posebno sada tokom epidemije - rekao je direktor "Sigme" Dragan Kapičić.

Često se postavlja pitanje da li su sredstva za dezinfekciju koje firma proizvodi zdravi za okolinu i ljude? Na ovu temu, direktor kompanije dao je jasan odgovor: 

- Jesu! U proces prozivodnje koriste se samo so, voda i električna energija koji su u potpunosti bezopasni za ljude i zivotnu sredinu. Takođe, i naši preparati za dezinfekciju su potpuno bezopasni za ljude i životnu sredinu. U prilog tome govori i činjenica da su sva naša sredstva za dezinfekciju iz porodice Aqualor H upisana u registar biocidnih proizvoda kod Ministarstva zaštite životne sredine i mogu da se koriste u dezinfekciji površina koje dolaze u kontakt sa hranom za ljude i životinje. Saradnja sa PKS je ostvarena kroz Udruženje za hemiju, gumarsku i industriju nemetala i Grupaciju proizvođača biocidnih proizoda. PKS ulaže maksimalan trud da pomogne svima nama koji smo članovi kako u međusobnoj saradnji tako i u dijalogu sa ministarstvima, Vladom i ostalim institucijama Republike Srbije u olakšavanju poslovanja. Takođe, komora ulaže veliki trud u povezivanju domaće privrede sa stranim tržištima i u promociju izvoza domaćih proizvoda - rekao je direktor kompanije "Sigma".

Piše:
Srbija Danas
28.10.2020. 12:01