Radost igrača Spartaka (©Starsport)
Radost igrača Spartaka (©Starsport)

Rad i Spartak najmlađi u Superligi, Mladost najstarija

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.10.20. | 15:25

Istraživanje Fudbalske observatorije

Uveo je Fudbalski savez Srbije pred početak tekuće sezone zakon da svaka superligaška ekipa mora da ima dvojicu igrača mlađih od 21 godine u prvoj postavi, na svakoj utakmici.

Pojava „bonusa“ je malo poremetila brojne ekipe, pa se čak i najjači muče sa tim pravilom, ali ima i klubova na koje ta odredba ne utiče, oni ionako imaju po nekoliko fudbalera mlađih od 21 godine u sastavu.

Izabrane vesti

Fudbalska observatorija (CIES) radila je istraživanje za celu Evropu kolika je prosečna starost timova koji igraju u prvim ligama na kontinentu i tu je Srbija pri samom vrhu. Prosek se računao tako što su u obzir uzete godine svih fudbalera koji su nastupili za klub od početka sezone.

Rezultati govore da najmlađe timove u Superligi imaju Rad i Spartak. Prosečna starost svih igrača koji su nastupili za njih od 1. do 11. kola iznosi tačno 24 godine. Tik iza njih je Metalac, koji ima 24,1, a tu je i Zlatibor sa 24,3 godine.

Malo za njima zaostaju Javor (24,4) i Čukarički (24,5). Prosečno najstariju ekipu ima Mladost iz Lučana – 28,5 godina, slede je TSC (28,2) i Vojvodina (27,6).

Kada su u pitanju dva naša najveća kluba, Partizan je nešto mlađi: crno-beli su na 12. mestu sa 26,1 godinom u proseku, dok je Zvezda na 15. mestu sa 26,7 godina.

Ako se u obzir uzme 20 vodećih UEFA liga, prema proceni CIES, najmlađu ekipu ima danski Nordsjiland (22,7 godina), pa portugalski Famalikao (23,1), te holandski Den Hag (23,4). Rad i Spartak dele 11. mesto u Evropi sa 24 godine, sa Red Bul Salcburgom i škotskim Hamiltonom.

Kada se uzmu u obzir samo lige petice, najmlađi sastav ima Milan - 24,5 godine. Iza njega je Monako (24,7), pa Rems i Sent Etjen (24,8)...


tagovi

Mladost LučaniZlatiborJavorFK PartizanFK Crvena zvezdaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara