Читај ми!

Transparentnost Srbija: Važne preporuke Skupštini i mandatarki za borbu protiv korupcije

Transparentnost Srbija dostavila je novoizabranim čelnicima Narodne skupštine i skupštinskih odbora, kao i mandatarki za sastav nove vlade predloge prioriteta u borbi protiv korupcije. Ova nevladina organizacija posebno ukazuje na problem netransparentnog dogovaranja izvođača najvrednijih projekata i v. d. stanja u javnim preduzećima i javnoj upravi.

Među prioritete u borbi protiv korupcije, Transparentnost Srbija je uvrstila povećanje učešća javnosti u donošenju odluka, što, između ostalog, podrazumeva javne rasprave o svim zakonima i bitnim podzakonskim aktima, javna slušanja u Skupštini uz uključenje stručnjaka, objavljivanje zapisnika i obrazloženja akata koje donosi Vlada, i poboljšanje pravila o lobiranju.

U saopštenju ove nevladine organizacije ističe se da od februara do oktobra ove godine nije bila otvorena rasprava ni o jednom zakonu, što, kako navode, povećava opasnost da se mnogi važni propisi u narednim mesecima usvoje bez temeljnog razmatranja.

Prioritet treba da bude i puno poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije, redovno razmatranje njihovih izveštaja i obavezivanje vlade da reši probleme na koje je ukazano u ranijim ili na koje bude ukazano u budućim izveštajima ovih organa.

Transparentnost navodi i da bi vlada trebalo da razmatra izveštaje i preporuke Saveta za borbu protiv korupcije i preduzima mere radi rešavanja problema na koje ti izveštaji ukazuju.

Među prioritetima je i, kako je saopšteno, niz mera koje bi značile dovršetak reforme pravosuđa i omogućavanje većeg broja prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije kroz izmene propisa i aktivniji pristup istražnih organa.

Transparentnost Srbija je predložila i konkretne mere za obezbeđivanje pune primene i unapređenje Zakona o javnim nabavkama radi smanjenja korupcije u toj oblasti.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво