Izvor: B92

Prilikom putovanja nema mesta panici, ali treba biti svestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, te u skladu s time treba prati ruke.

Većina komercijalnih aviona primi 150 do 350 putnika po letu, a uzme li se u obzir i gust raspored putovanja, temeljna čišćenja nisu toliko česta pojava koliko bi trebalo da budu. To ne znači da treba otkazati sve letove i putovati autobusom, ili ne putovati uopšte, nego biti svestan s čime imamo posla - kao i poneti maramice ili tečnost za dezinfekciju ruku, što u ovo doba korone svakako činimo.

Mnogi bi se iznenadili, ali toalet nije najprljaviji deo aviona, navodi portal Pun kufer. Iako biste svakako morali temeljno da operete ruke nakon dodirivanja kvake i drugih mesta koja se najčešće dodiruju, srećna je okolnost što se toaleti čiste redovno.

Mikrobiolozi upozoravaju da rasklopni stolovi u avionu imaju osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Stoga ih pre upotrebe slobodno obrišite dezinfekcionim sredstvom.

Otvori za regulaciju vazduha iznad glave takođe su visoko na listi najprljavijih delova u avionu. Prema istraživanjima, neki ih putnici tokom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više vazduha ili smanjili strujanje, a pritom ostave i "svoj trag" poput patogenih klica koje mogu preživeti danima.

Iako ne možemo izbeći diranje pojasa, mikrobiolozi savetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.