Capital.ba

Korona desetkovala promet na aerodromu u Banjaluci

26.10.2020. / 10:50

BANJALUKA – Kroz kapije “Aerodroma RS” u Banjaluci u septembru ove godine prošla su tek 1.582 putnika. To je duplo manje u odnosu na avgustovskih 3.636 putnika.

aerodrom banjaluka

Izvor: Agencije

Pokazuju ovo podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine.

U odnosu na septembar prošle godine, kada je ovaj aerodrom opslužio 12.485 putnika, u pitanju je poražavajućih 87,33 odsto manje, ili laički rečeno, osam puta manje putnika u odnosu na uporedni lanjski mjesec.

Kolike su razmjere posljedica koje zbog pandemije virusa korona trpe vazdušne luke, ilustruju i podaci o prometu na svim aerodromima u Bosni i Hercegovini, koji su u septembru ove godine imali 42.292 putnika, u poređenju sa 180.493 u septembru 2019. godine.

Inače, na aerodromu Banjaluka niskobudžetna kompanija “Ryanair” je za septembar i oktobar obustavila letove zbog pandemije, a sa ovog aerodroma redovnom linijom bilo je moguće putovati samo u Beograd.

Od sinoć putnici s ovog aerodroma mogu da putuju i za švedski grad Geteborg, poznat po velikoj dijaspori iz ovih krajeva.

Prema planu, letovi će se odvijati dva puta sedmično.

Svi drugi letovi ove kompanije sa našeg aerodroma su, zbog dobro poznate pandemije koja je smanjila protok saobraćaja svuda u svijetu, odgođeni za april naredne godine“, objasnio je za “Nezavisne” Milan Račić, direktor “Aerodroma RS”.

Račić je istakao da je zbog virusa korona i otvaranje kargo centra u sklopu “Aerodroma RS” prolongirano za mjesec dana i njegovo puštanje u funkciju je planirano za novembar.

Prema njegovim riječima, još im nisu isporučena hladionička vrata, koja su u Italiji, što je posljedica činjenice da je proces proizvodnje ovih dijelova svuda u svijetu smanjen zbog pandemije.

“Radovi na objektu su pri kraju i očekujemo da bi oko 10. novembra kargo objekat bio pušten u funkciju“, kazao je Račić.

Račić je naveo da će nakon otvaranja kargo centra pokušati da pronađu poslovne partnere i uspostave saradnju na kargo operacijama uvoza i izvoza robe.

S ovog aerodroma ranije su Ministarstvu saobraćaja i veza RS uputili inicijativu s prijedlogom mjera za sanaciju aerodromskih površina.

Iz Vlade RS rekli su za “Nezavisne” da je u narednom periodu planiran projekat investicionog održavanja poletno-sletne staze sa ciljem dodatnog poboljšanja piste i rulne staze, kako bi se obezbijedio viši standard za kretanje, polijetanje, slijetanje i boravak aviona na aerodromu Banjaluka.

“Tu se, između ostalog, podrazumijeva sanacija betona i asfaltnih površina, sanacija horizontalne signalizacije, sanacija kanala za odvod oborinskih voda i slično. Na osnovu analize stanja na pisti izvršena je i procjena radova, a u narednom periodu očekuje se donošenje odluke o odobravanju sredstava, kako bi se započelo s projektom sanacije“, naveli su iz Vlade RS.

Vlada Republike Srpske na 85. sjednici, koja je održana 27. avgusta, upoznala se sa informacijom o zahtjevu “Aerodroma Republike Srpske” za odobrenje finansijskih sredstava za sanaciju piste na aerodromu Banjaluka.

“Nismo dobili još nikakvu povratnu informaciju za sanaciju aerodromskih površina i mislim da je ta odluka još u proceduri Ministarstva saobraćaja i veza RS“, zaključio je Račić. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!