Biznis Vesti
ANALITIČARI OČEKUJU NASTAVAK RASTA BITKOINA JP Morgan: U prednosti je, jer se bolje takmiči sa zlatom

ANALITIČARI OČEKUJU NASTAVAK RASTA BITKOINA JP Morgan: U prednosti je, jer se bolje takmiči sa zlatom

Rast bitkoina u 2020. godini mogao bi da se nastavi, jer se digitalna kriptovaluta bolje takmiči sa zlatom kao "alternativnom valutom", navodi JP Morgan u svojoj belešci koju prenosi Biznis Insajder.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kriptovaluta profimedia-0481413978 Foto: Profimedia
kriptovaluta profimedia-0481413978

Bitkoin je za godinu dana porastao više od 70 odsto, a najava da će PejPal svojim korisnicima omogućiti kupovinu, prodaju i razmenu imovine poslužila je kao još jedna potvrda za kriptovalutu sa visokog nivoa.

Ranije ovog meseca, Square je kupio bitkoin u vrednosti od 50 miliona dolara, pošto je i dalje posvećen ideji da će na digitalnu valutu gledati kao na dugoročnu investiciju.

Foto: Profimedia

Ali, bitkoin je i dalje relativno mala klasa imovine, a najviše ga favorizuju investitori milenijalci koji nisu toliko uticajni na tržištu kao starije generacije koje pretežno favorizuju fizičko zlato.

Prema JP Morganu, fizičko tržište zlata vredi 2,6 biliona dolara, što uključuje imovinu koja se nalazi u zlatnim ETF-ovima. Da bi bitkoin dostigao zlato u smislu tržišne vrednosti, kriptovaluta bi morala da poraste 10 puta u odnosu na trenutni nivo.

"Čak i skromno istiskivanje zlata kao "alternativne" valute na duži rok podrazumevalo bi udvostručenje ili utrostručenje cene bitkoina", navode iz JP Morgana.

A s vremenom bi kriptovaluta mogla da se drži iz drugih razloga, a ne radi skladištenja bogatstva, poput zlata.

"Kriptovalute izvode vrednost ne samo zato što služe kao zalihe bogatstva, već i zbog njihove korisnosti kao sredstva plaćanja. Što više ekonomskih agenata prihvati kriptovalute kao sredstvo plaćanja u budućnosti, veća je njihova korisnost i vrednost", objasnio je JP Morgan.

Pročitajte još

Jednostavno rečeno, rizik raste za bitkoin.

"Potencijalni dugoročni rast bitkoina je značajan jer se intenzivnije takmiči sa zlatom kao "alternativnom valutom" u koju verujemo, s obzirom na to da bi milenijalci vremenom postali važnija komponenta sveta investitora", zaključio je JP Morgan.

Tehničke informacije takođe ukazuju na kontinuirani rast bitkoina. Prema tehničkom strategu Katie Stockton, kriptovaluta bi mogla porasti na 14.000 dolara kako se kratkoročni zamah bude poboljšavao.