Uzbudljive priče o otkrićima u emisiji "Hoću da znam" 1Foto: CPN

Emisija „Hoću da znam“, koja, na talasima Radio Beograda 2, koja se emituje svakog četvrtka od 9 do 10 sati razotkriva kako izgleda proces istraživačkog rada i deli sa slušaocima uzbudljive priče o dolasku do novih otkrića.

Posvećuje pažnju ulozi nauke u svakodnevnom životu – od senzora i pametnih uređaja u stanovima, preko molekularne gastronomije do prilagođavanja na klimatske promene.

Slušaoci mogu da saznaju kada ćemo imati priliku da konzumiramo laboratorijski uzgojeno meso, kada će prvi turisti odleteti na Mars i da li postoje alternative konvencionalnom rudarenju.

Emisija će, na pristupačan i zanimljiv način, predstavljati i rezultate aktuelnih naučnih istraživanja.

Uzbudljive priče o otkrićima u emisiji "Hoću da znam" 2

Autor emisije  je Tomica Mišljenović (na fotografiji), asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnji saradnik Istraživačke stanice Petnica, u kojoj je rukovodio seminarom biologije, kao i interdisciplinarnim programima.

Iako ekolog po obrazovanju, Mišljenović pasionirano prati istraživanja u širokom spektru naučnih oblasti, a kroz učešće u tribinama i diskusijama  pokušava da brojne složene naučne fenomene približi široj javnosti.

Učestvovao je u organizaciji većeg broja međunarodnih naučnih skupova, a dve godine bio je predstavnik evropskih studenata u Upravnom odboru Društva za toksikologiju i hemiju životne sredine SETAC sa sedištem u Briselu.

Emisija „Hoću da znam“ emituje se u okviru obrazovne rubrike Radio Beograda 2, u kojoj se pripremaju i realizuju autorske emisije u čijem fokusu je obrazovna funkcija radija.

Edukativna funkcija ovog programa realizuje se u tematski različitim emisijama koje su posvećene filozofiji, prirodnim naukama, digitalnim tehnologijama, lingvistici, medijima i kulturnoj baštini.

U emisijama SolarisRiznicaPut u rečiDigitalne ikone i drugim, autori nastoje da na razumljiv, ali i kritički način približe slušaocima savremene i važne teme i pitanja na koja traže odgovore od pažljivo odabranih sagovornika i uglednih stručnjaka: Kako da razumemo klimatske promene i kako da ublažimo njihove negativne posledice?

Da li lekove kojima je istekao rok upotrebe treba baciti ili mogu da se koriste još izvesno vreme?

Da li smo zavisni od tehnologija i mobilnih telefona i kako da se sačuvamo od negativnih tehnoloških uticaja na savremenog čoveka?

Šta nam je kao zaveštanje ostavio Žil Vern?

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari