Svijet

Stupa na snagu primirje u Nagorno-Karabahu

Stupa na snagu primirje u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Stupa na snagu primirje u Nagorno-Karabahu

Danas ujutro trebalo bi da stupi na snagu humanitarno primirje u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, navodi se u zajedničkom saopštenju američkog Stejt departmenta i vlada dvije susjedne zemlje objavljenom sinoć u Vašingtonu, javlja Rojters.

Agencija dodaje da je u odvojenom saopštenju Minsk grupa OEBS-a, posrednik u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, a koju predvode Francuska, Rusija i SAD, saopštila da će se ministri spoljnih poslova tih zemalja, kopredsjednika grupe, sastati ponovo 29. oktobra.

Saopštenje je usljedilo poslije sastanka u petak američkog državnog sekretara Majka Pompea s ministrima inostranih poslova Jermenije i Azerbejdžana i sastanka kopredsedavajućih Minsk gupe.

"Tokom intenzivnih razgovora, kopredsjednici i ministri spoljnih poslova razmatrali su sprovođenje hitnog humanitarnog prekida vatre, posebno načina kontrole prekida vatre i ključnih elemenata sveobuhvatnog rješenja", kaže se u saopštenju Minsk grupe.

Prethodna dva prekida vatre, postignuta uz posredovanje Rusije, nisu se održala, a obje strane su se međusobno optuživale za njegovo kršenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije