26. oktobar  2020. 06.32  →  21.54 | Izvor: Tanjug

Jermenija: Primirje se uglavnom poštuje; Turska: Jermenija krši prekid vatre u Nagorno-Karabahu

JEREVAN -

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da se primirje postignuto između Jermenije i Azerbejdžana u oblasti Nagorno-Karabah uglavnom poštuje, uprkos nekoliko provokacija Azerbejdžana.

 

On je na svom Tviteru napisao da će jermenska strana nastaviti da poštuje režim primirja, prenosi Jermenpreš.

nagorno, karabah, granatiranje

Kako se navodi, azerbejdžanska vojska prekršila je primirje svega 45 minuta nakon što je stupilo na snagu, saopštilo je ranije danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da je nakon toga usledio još jedan napad sa azerbejdžanske strane u 9.10 po lokalnom vremenu, a zatim i bombardovanje grada martuni.

Stejt department o primirju u Nagorno Karabahu

Dogovor o humanitarnom primirju u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu,objavljeno je sinoć  navodi se u zajedničkom saopštenju američkog Stejt departmenta i vlada dve susedne zemlje , javlja Rojters.

Agencija dodaje da je u odvojenom saopštenju Minsk grupa OEBS-a, posrednik u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, a koju predvode Francuska, Rusija i SAD, saopštila da će se ministri spoljnih poslova tih zemalja, kopredsednika grupe, sastati ponovo 29. oktobra.

Saopštenje je usledilo posle sastanka u petak američkog državnog sekretara Majka Pompea s ministrima inostranih poslova Jermenije i Azerbejdžana i sastanka kopredsedavajućih Minsk gupe.

Alijev: Želimo da rešimo sukob političkim i vojnim sredstvima

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da ta zemlja želi da, političkim i vojnim sredstvima, reši sukob oko regiona Nagorno-Karabah.

Alijev je, obraćajući se naciji, ponovo rekao da bi snage etničkih Jermena trebalo da napuste tu teritoriju kako bi se zaustavili sukobi, prenosi Rojters.

Sukobi u regionu Nagorno-Karabah počeli su 27. septembra između jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

"Tokom intenzivnih razgovora, kopredsednici i ministri spoljnih poslova razmatrali su sprovođenje hitnog humanitarnog prekida vatre, posebno načina kontrole prekida vatre i ključnih elemenata sveobuhvatnog rešenja", kaže se u saopštenju Minsk grupe.

Prethodna dva prekida vatre, postignuta uz posredovanje Rusije, nisu se održala, a obe strane su se međusobno optuživale za njegovo kršenje.

Gutereš pozdravio postzanje sporazuma o primirju u Karabahu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je postizanje sporazuma o primirju između Jermenije i Azerbejdžana, koji je jutros stupio na snagu, izjavio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Sukobi u regionu Nagorno-Karabah počeli su 27. septembra između jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

Dogovor o humanitarnom primirju sklopljen je 10 oktobra u Moskvi, potvrđen je u Parizu 17. oktobra, a ponovo je dogovoren u nedelju i danas u 8 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu, prenosi Tass.

Turska: Jermenija krši prekid vatre u Nagorno-Karabahu

Turska je danas optužila Jermeniju da krši prekid vatre u Nagorno-Krabahu, postignut uz posredovanje SAD, javlja Rojters.

Agencija navodi da je prekid vatre koji podržavaju SAD u regionu danas doveden u pitanje budući da su obnovljene borbe u toj planinskoj oblasti u Azerbejdžanu s jermenskim većinskim stanovništvom, prkoseći međunarodnim naporima da se okonča sukob u kojem je poginulo više stotina ljudi u poslednjih mesec dana.

"Da bi napori kopredsedavajućih grupe iz Minska (SAD, Rusija, Francuska) dali rezultate, vidimo potrebu za razgovorima usmerenim ka cilju u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN i međunarodnim zakonima koji imaju za cilj trajni mir, uzimajući u obzir kršenja koja čini Jermenija“, izjavio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

"Mislimo da najavljeni prekidi vatre mogu biti održivi samo na ovaj način“, dodao je Aksoj.

Supruga jermenskog premijera na vojnoj obuci, hoće na front

Ana Hakobijan, supruga premijera Jermenije Nikola Pašinjana, objavila je danas da će nakon vojne obuke, ona i još 13 žena, otići u Nagorno-Karabah.

"Od sutra, odred od 13 žena, uključujući i mene, započinje vežbe vojne obuke. Za nekoliko dana krećemo da pomognemo u zaštiti naših granica. Ni naša domovina ni naše dostojanstvo neće ustuknuti pred neprijateljem", napisala je ona na svom Fejsbuk profilu.

Kada je objavljeno da sin jermenskoj premijera Ašot Pašinjan takođe odlazi na front, Ana Hakobijan je izjavila da nema ništa plemenitije nego dati svoj život za otadžbinu.

"Rekla sam mu: 'Da, sine, obuci uniformu i idi. Ja te obožavam, ali nema ništa plemenitije nego dati život za otadžbinu'. Nisam znala kakva će situacija biti tamo, i da li ćemo moći da se čujemo. Ispostavilo se da tog dana nije otišao, već je određen kasniji datum za njegovu regrutaciju, ali ja i dalje stojim pri svojim rečima", napisala je tada Hakobijanova na fejsbuku.

Srodne vesti