26. oktobar  2020. 06.27  →  18.41 | Izvor: Tanjug, FoNet

Skupština Srbije: Usvojen Zakon o ministarstvima

BEOGRAD -

Skupština Srbije usvojila je večeras jednoglasno Zakon o ministarstvima, čime su se stvorili uslovi za formiranje Vlade Srbije.

 

Za je glasalo 205 poslanika koliko ih je bilo prisutno u sali.

Zakon o ministarstvima predviđa da Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

U međuvremenu je objavljeno da će biti i ministarstva bez portfelja.

Zakon predviđa i sledeća ministarstva: finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.

Vladu Srbije činiće i ministarstvo pravde, državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulture i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u parlamentu usvojen Zakon o ministarstvima, da u toku sutrašnjeg dana očekuje da stigne predlog za zakazivanje sednice Narodne skupštine, posvećene raspravi o programu Vlade Srbije i izboru predsednika i članova vlade.

“Sednica bi bila održana u sredu”, rekao je Dačić i obavestio članove Kolegijuma da je zakazao za sredu u devet časova sednicu Kolegijuma Narodne skupštine.

Đukanović: Protiv komprimisa sa onima koji ucenjuju

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da nije za kompromis sa onima koji vode zastrašujuće kampanje protiv neistomišljenika i koji pokušavaju da ucenjuju vlast preko svojih medija.

Drecun ponovo predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju

Članovi skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju izabrali su danas poslanika poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" Milovana Drecuna za predsednika Odbora.

Za zamenicu predsednika Odbora izabrana je poslanica Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Danijela Veljović.

Danas je izabran i predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i to će biti poslanik grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" Veroljub Arsić, dok će zamenik predsednika biti naknadno izabran.

Đukanović je u Skupštini Srbije primetio da se sada vodi propaganda protiv bivše funkcionerke DS Gordane Čomić koja će biti ministar, navodeći da je za one koji je sada nazivaju "huljom i smećem" nekada bila "sunce demokratije", i to dok je, kaže, kršila Poslovnik Narodne skupštine i uskraćivala reč.

"Sada kada nije promenila mišljenje nego je shvatila da su joj politički saborci promašili politiku, sad je smeće i hulja. To sve može da se pročita na portalima. To je zastrašujuće. I sa takvim ljudima treba da razgovaramo? To je nečuveno. Da su oni vlast streljali bi po ulici", rekao je Đukanović.

Dodaje da se taj deo opozicije i javnosti vodi takvim principima da će svako ko ne razmišlja kao oni biti obrukan.

On je dodao da se i protiv njega povela zastrašujuća kampanja kad je izabran za predsednika Odbora za pravosuđe i da mu se spočitava da je u sukobu interesa, jer je advokat, ukazujući da to nije bio problem kad je na čelu tog odbora bio funkcioner DS Boško Ristić.

"Dok god se vodi licemerna kampanja imaćemo ljude koji će se tome suprotstavljati. Prete nam preko društvenim mreža kako će da nas vešaju ispred skupštine, pa samo neka probaju. Jedva čekam da ih vidim tako hrabre", rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo da je protiv kompromisa sa takvim ljudima koji, kako kaže, hoće da ucenjuju i koji maltretiraju putem svojih medija.

"To je jedina opozicija koja neće na izbore. Opozicija bi trebalo valjda da jedva čeka izbore. Pošto opet najavljuju bojkot, kažem im: Bojkotujte do mile volje. Ja vam nikad ne bih izašao u susret. Samo imate drugi problem ovde. Vas bojkotuje narod", rekao je Đukanović.

Đukanović dodaje da se na pojedinim medijima sin predsednika crta kao kriminalac, ocenjujući da to čine kako bi on posle promene vlasti bio legitimna meta i kako bi sve mogli da opravdaju.

Izabrani predsednici više odbora Skupštine Srbije

U Skupštini Srbije danas su izabrani predsednici više skupštinskih odbora, pa će tako Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu voditi poslanik SNS Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove poslanik SNS Aleksandar Marković.

Nova predsednica Odbora za kulturu je poslanica SNS Sandra Božić.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izabran je poslanik Muamer Zukorlić, a za predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije vodiće poslanica SNS Katarina Rakić.

Poslanik SNS Darko Laketić biće predsednik Odbora za zdravlje i porodicu. dok će Odbor za rad voditi poslanik SPAS-a Radovan Tvrdišić.

Novi predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova je poslanik Socijaldemokratske pratije Srbije (SDPS) Muamer Bačevac, a predsednik odbora za zaštitu životne sredine je poslanica SPS Ljubinka Rakonja.

Novi poslanicima umesto onih koji odlaze na druge dužnosti

Republička izborna komisija (RIK) danas je na prvoj sednici u novom sazivu dodelila mandate novim poslanicima koji će u parlament ući umesto kolega koji su podneli ostavke zbog prelaska na ministarske funkcije i druge dužnosti.

RIK je na sednici mandate dodelila novim poslanicima SNS-a Neveni Vujadinović, Petru Vesoviću, Nemanji Popoviću, Milanu Jugoviću, Mireli Radenković, Bosiljki Srdić i Borisu Bursaću.

Oni će u parlamentu zameniti Maju Gojković, Branislava Nedimovića, Mariju Obradović, Miloša Vučevića, Nebojšu Marjanovića, Jasminu Parulović i Dalibora Radičevića, čije ostavke je prethodno konstatovao parlament.

Novi poslanik SPAS-a biće Ljiljana Kuzmanović Vujaković, kojoj je RIK dodelila poslanički mandat umesto Radomira Dmitrovića koji prelazi na ministarsko mesto.

Umesto Milana Krkobića, koji takođe odlazi na novu funkciju u Vladu Srbije, poslanik PUPS-a biće Aco Petrović.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, koji je obavljao tu funkciju i u prethodnom sazivu RIK-a, rekao je na početku današnje sednice da od novog saziva RIK-a očekuje da nesmanjenim intenzitetom i dalje unapređuje sam izborni proces u skladu s postojećim zakonodavstvom.