Tihomir Stanić: "Opšti problem društva jeste opterećenost sopstvenom veličinom" VIDEO

Najuticajniji umetnik 20. veka Pablo Pikaso bio je harizmatičan isto koliko i talentovan, veliki ljubavnik, a glumac Tihomir Stanić pokušaće to da dočara igrajući u predstavi "Jedan PIkaso", čija je premijera 25. oktobra.

Kultura

Izvor: B92, Prva

Nedelja, 25.10.2020.

16:00

Tihomir Stanić:
Foto: Printscreen/Prva TV

Biografski detalji se u predstavi prepliću sa istorijskim činjenicama, ali u ovom komadu, našlo se prostora i za zamišljene susrete i događaje.

Naglašava da je reč o vrlo važnoj temi. U brojnim društvima, kaže, postoji potreba za obračunavanjem sa umetnošću, što je opasna stvar na koju treba ukazati, a, kako smatra, ova predstava je jedna od prilika za to.

Za vreme nemačke okupacije Pariza tokom Drugog svetskog rata, navodno je jednom prilikom neki nemački oficir, videvši fotografiju slike "Gernika" u stanu Pabla Pikasa, upitao: "Da li ste vi ovo uradili?" Slikar je na to odgovorio: "Ne, vi ste".
Dovoljan je samo taj detalj da zainteresuje za ovu predstavu koja se igra u Ateljeu 212. Premijera predstave je večeras, 25. oktobra, baš na rođendan velikog slikara koga igra veliki glumac Tihomir Stanić.

"Posle premijere neće biti koktela, ničega na šta smo navikli", izrazio je žaljenje Stanić, osvrnuvši se na situaciju sa koronom.

Kako kaže, malo se i hvali, jer je dobio dosta pozitivnih poruka o predstavi.

Radnja komada smeštena u je 1941. godini.

"Vlast je odlučila da spali neke slike, a onda ljudi reaguju agresivno prema tome. Pikaso treba da potvrdi da su dela originalna", objašnjava radnju poznati glumac.

"Pikasa privode u Parizu, koji su okupirali Nemci. Jedna predstavnica nemačkog ministarstva kulture pokušava da se, te večeri, dokopa jednog njegovog crteža koji Nemci nameravaju javno da spale, kao dekadentnu i nakaznu umetnost", ispričao je Stanić koji tumači lik slavnog Pikasa.

Naglašava da je reč o vrlo važnoj temi. Kako kaže repriza je sutra, a siguran je da će predstava postojati jako dugo, te da će biti zanimljiva publici. Kako objašnjava igrao je u mnogo predstava, a ova mu je posebno draga jer je za njega nova uloga.

"Znate kako kažu, pitali su Forda koji je najbolji auto. On je kazao nov, eto takva je situacija i sa mnom. Možda će neka sledeća biti draža", istakao je Stanić.

Opšti problem umetnika, a i društva jeste kako kaže kada su opterećeni nečim što su radili.

"Tako opterećeni sopstvenim uspehom, sopstvenom veličinom zaborave da ih čeka u životu još mnogo izazova. I svaki put moraju ispočetka raditi", dodao je.

Posle premijere 25. oktobra, prva repriza je 26. oktobra. Nakon toga, predstava se izvodi i 12. i 26. novembra.

Opširnije u video - materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: