MNOGI KINU VIDE KAO AGRESORA: Sada je Si objasnio kako bi Peking odgovorio okupatorima (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

hrabro

MNOGI KINU VIDE KAO AGRESORA: Sada je Si objasnio kako bi Peking odgovorio okupatorima (VIDEO)

Planeta -

Kina nikada ne bi dopustila nikakvim snagama da krše njen nacionalni suverenitet ili napadnu njenu svetu teritoriju i bila bi u stanju da se bori protiv takvih pretnji, rekao je u petak kineski predsednik Si Đinping.

„Nikada nećemo sedeti i gledati bilo kakvu štetu po naš nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i nikada nećemo dozvoliti da bilo ko ili bilo koja sila remeti i deli svetu teritoriju naše zemlje.

„Kada se dogodi tako ozbiljna situacija, kineski narod će sigurno odgovoriti opasnim udarcima koji će biti usmereni u njihove glave“, rekao je kineski lider.

Naglasio je da Kina ne teži hegemoniji ili ekspanziji i da se snažno protivi hegemoniji i politici moći.

„U današnjem svetu bilo koji unilateralizam, protekcionizam i ekstremni egoizam su potpuno neprihvatljivi! Bilo koja metoda ucene, blokade i ekstremnog pritiska potpuno je neefikasna! Svako ponašanje koje se fokusira samo na sebe, svako ponašanje koje učestvuje u hegemoniji i nasilju jednostavno će propasti! Ne samo da to uopšte ne funkcioniše, već će sigurno dovesti do ćorsokaka “, rekao je Si Đinping tokom svog govora.

U petak je Si prisustvovao sastanku u Pekingu povodom 70-godišnjice ulaska dobrovoljaca Kineza u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, u ratu vođenom kao otpor američkoj agresiji i pomoć Koreji. Tenzije između dve zemlje eskalirale su poslednjih meseci zbog kineske aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Kina je optužila Sjedinjene Države da pokušavaju da povećaju svoje prisustvo u Južnom kineskom moru raspoređivanjem letačkih operacija, pomorskih vežbi i taktičke obuke, što Kina smatra kršenjem svog suvereniteta i podrivanjem stabilnosti u tom području.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track