Paulo Dibala (©Reuters)
Paulo Dibala (©Reuters)

NEDELJA U SERIJI A: Vreme je za Dibalu, Napoli na popravnom

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.10.20. | 12:00

Jakiniju se ljulja klupa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Juventus dočekuje Veronu sa imperativom pobede i Dibalom od prvog minuta, Napoli želi da se iskupi odmah u Beneventu za neočekivan poraz u Ligi Evrope, trener Fjorentine Bepe Jakini spašava svoju klupu protiv Udinezea dok desetkovana Parma i Specija odmeravaju snage bez čak 20-orice igrača.

Izabrane vesti

Ivan Ilić i Darko Lazović su starteri u Veroni kao i Nikola Milenković u Fjorentini, Dušan Vlahović je u baražu za mesto u špicu napada sa Kuameom, dok će se Nikola Maksimović vratiti na klupu Napolija i pored solidno odigranog meča protiv AZ Alkmara.

JUVENTUS – VERONA

Kucno je čas za Paula Dibalu. Večeras ćemo u Torinu posle tri meseca videti, konačno, Argentinca od prvog minuta u dresu Bjankonera. Prema informacijama iz Kontinase, Andrea Pirlo je stavio do znanja Dibali da i od njega očekuje doprinos u fazi igre kada Juve nije u posedu lopte. 

Trener Juventusa ima nekoliko rebusa koje mora da reši pred meč sa Veronom. Ronaldo je i dalje pozitivan na Kovid-19, a Kjeza je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Krotonea. Pirlova dilema je da li da ostavi na klupi Kuluševeskog i Bernardeskija kao rešenja sa klupe ako stvari krenu po zlu, dajući šansu Remziju i Fraboti, ili da ostane veren svojoj filozofiji da igra sa tri napadača i dva krila. 

Na sredini terana bi trebalo da vidimo Rabioa sa Arturom. Vezni red je jedini u kojem Pirlo ima različita rešenja budući da je Mekeni negativan na koronavirus i sa Betankurom je validna alternativa. U odbrani, hteo ne hteo, kormilar Stare dame mora da igra sa Danilom, Bonučijem i Demiralom, jer su Kjelini, De Liht i Aleks Sandro povređeni. Drugim rečima, Pirlo nema alternative u zadnjoj liniji. 

Verona se u kalendarskoj 2020. godini samo jednom vratila kući pevajući sa gostovanja i to na samom njenom početku kada je pobedila Spal u Ferari. Od tada skor Jurićevog tima u gostima je sedam remija i pet poraza. Takođe, na poslednjih 14 odmervanja snaga sa Juveom, Verona je samo dva puta uspela da izađe kao pobednik, poslednji put prošlog februara na Bentegodiju. 

Glavni adut tima iz Veneta je odbrana. Verona uz Milan ima najbolju odbranu, ne samo u Seriji A već u Evropi. Golman Silvesti je primio samo jedan gol, protiv Parme, na prve četiri utakmice u prvenstvu. 

Poput domaćina i Verona ima seriju igrača koji su van stroja, počev od kapitena Veloza, starosedelaca Gintera i Davidoviča, do novih pojačanja Benasija, Četina, Manjanija i Baraka

Ivan Ilić će treći put uzastopno početi meč u Seriji A. Mladi vezista je, dosada, uspešno zamenio Veloza, i odsustvo kapitena se nije mnogo osetilo. Na levom boku će biti potvrđen Darko Lazović koji se vratio u svoju standardnu formu posle povrede. Jedina nepoznanica u sastavu Verone se odnosni na ulogu špica. Kalinić još uvek nije fizički spreman da izdrži svih 90 minuta i Favili i Di Karmine će biti u baražu za poslednje mesto startera. 

JUVENTUS (3-4-1-2): Ščešnji - Demiral, Bonuči, Danilo - Kvadrado, Artur, Rabio, Bernardeski (Frabota) - Remzi (Kuluševski) - Dibala, Morata.

VERONA (3-4-2-1): Silvestri - Čekerini, Lovato, Empereur - Faraoni, Ilić, Vijera, Lazović -Tameze, Koli - Di Karmine (Favili).

BENEVENTO – NAPOLI

Derbi Kampanje se vraća na program posle dve godine i u Beneventu se nadaju da će uspeti da poprave negativan skor iz prva dva okršaja sa Napolijem u Seriji A: ne samo da nisu uspeli da osvoje ni bod nego nisu postigli ni gol Azurima. S druge strane, Napoli ne zna za poraz u pokrajinskim derbijima već 36 godina, poslednji put su izgubili od Avelina 1984. godine. 

Današnji meč će imati posebnu draž jer će na klupama dva tima sedeti bivši fudbaleri koji su u dresu Milana dva puta bili prvaci Evrope a zajedno su postali prvaci sveta sa Italijom: Filipo Inzagi i Rino Gatuzo. Biće ovo i bratski derbi, budući da će se na dve strane naći braća Insinje, Lorenco i Roberto. 

Pipo Inzagi je orjentisan da napravi samo dve izmene u odnosu na sastav koji smo videli protiv Rome. Prva izmena je obavezna jer se Jago Falke povredio i na njegovom mestu bi trebalo da igra Roberto Insinje. Druga rotacija se odnosi na ulogu desnog beka, pošto bi dugogodišnji kapiten Napolija Kristijano Mađo trebalo da zauzme svoju poziciju, a Leticija da se premesti na levi bok defanzivne linije umesto Fulona.

Đenaro Gatuzo (©Reuters)Đenaro Gatuzo (©Reuters)

U Napulju se osim meča sa Beneventom priča i o produžetku ugovora Rina Gatuza pošto je trener večerao sa predsednikom Aurelijom De Laurentisom i na stolu je pored hrana bio i predlog novog ugovora do 2023. godine. 

Napoli želi odmah da izbriše negativan utisak sa starta Lige Evrope i poraz od AZ Alkmara i zato će Gatuzo izvesti najjači mogući sastav protiv Beneventa. To znači da se u tim vraćaju Mario Rui i Manolas u odbrani, Bakajoko u veznom redu i Lorenco Insinje u napadu. 

Zjelinski i Elmas su se vratili u Kastel Volturno pošto više nisu pozitivni na Kovid-19, ali će njihov povratak u igrački pogon ići postepeno tako da će utakmicu sa Beneventom gledati na malim ekranima. 

BENEVENTO (4-3-2-1): Montipo - Mađo, Glik, Kaldirola, Leticija - Jonita, Skjatarela, Dabo - R.Insinje, Kaprari - Lapadula.

NAPOLI (4-2-3-1): Ospina - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Fabian Ruiz, Bakajoko - Lozano, Mertens, L.Insinje - Osimhen.

FJORENTINA – UDINEZE

Fjorentina neće moći da računa na dvojicu najiskusnijh igrača protiv Udinezea: pored Borhe Valera i Frank Riberi je morao da se preda zbog povrede zgloba i malog istegnuća mišića. Upravo je problem sa mišićima naterao stručni štab Fjorentine da ne rizikuje i ostavi kući francuskojg asa. 

Za trenera Bepea Jakinija ovo je prva utakmica biti ili ne biti. Svaki kiks do novembarske pauze može da ga košta radnog mesta. Senka Mauricija Sarija nad klupom Ljubičastih je sve izraženija i sve se otvorenije govori na obalama Arna o dolasku bivšeg trenera Napolija, Čelsija i Juventusa. Dodatno opterećenje za Jakinija je eksplicitna želja gazde Roka Komisa koji je u video pozivu tražio od svog trenera i igrača da mu poklone pobedu za 45-ogodišnjicu braka koja pada baš danas.

Trener Ljubičastih se uzda u tradiciju. Fjorentina je u poslednjih osam sudara sa Udinezeom uvek osvajala bodove, a pet puta je sačuvala svoju mrežu. U prošloj sezoni Nikola Milenković je doneo pobedu Fjorentini protiv Udinezea i nije isključeno da ove večeri napravi bis. 

Jakini će protiv Parme izvesti prilično ofanzivnu formaciju, iza leđa Vlahovića ili Kuamea će igrati Bonaventura i Kaljehon koji će prvi put početi meč u dresu Fjorentine u Seriji A. Na sredini terena bi trebalo da vidimo Pulgara i Amrabata dok će Kastrovili ostati na klupi. 

Udineze na zna za pobedu nad Fjorentinom od 2016. godine, ali je na poslednjih šest gostovanja u Seriji A čak četiri puta osvojila sva tri boda ne primivši nijedan gol. Takođe, trener Goti konačno može da odahne jer se “ambulanta” u Udinama ispraznila i večeras neće moći da računa samo na golmana Musa, Nujtinka i Jajala. 

FJORENTINA (3-4–2-1): Drongovski – Milenković, Pecela, Kaseres - Lirola, Pulgar, Amrabat, Biragi - Kaljehon, Bonaventura- Vlahović (Kuame).

UDINEZE (3-5-2): Nikolas; Bekao, De Majo, Samir -Molina, De Paul, Volas (Arslan), Pereira, Auvejan - Okaka, Lazanja 

PARMA – SPECIJA

Parma prolazi kroz veoma težak period: kriza rezultata i desetkovan tim. I protiv Specije Fabio Liverani neće imati čak 11 igrača na raspolaganju: sedam zbog Kovida-19 i četvoricu usled povreda. Među njima su i stubovi igre tima sa Tardinija, od Bruna Alveša u odbrani do Inglezea u napadu. Dobra vest za nekadašnje “Mlekadžije” je povratak Kornelijusa koji će biti u baražu za dres startera sa Karamoom. Međutim, ako Parma “plače” ni Specija se ne smeje. Novi prvoligaš takođe ima veliki broj igrača van stroja, čak devet, među kojima i golgeter tima Galabinov. U prva četiri kola se pokazalo da oba tima imaju probleme sa odbranom budući da su primili po devet golova, više od dva po utakmici. 

PARMA (4-3-1-2): Sepe - Grasi, Jakoponi, Galjolo, Pecela - Ernani, Brugman, Kurtić – Kucka - Karamo (Kornelijus), Žervinjo.

SPECIJA (4-3-3): Provedel - Sala, Šabo, Terci, Bastoni - Dejola, Bartolomei, Akampora - Verde, Enzola, Gjazi

PIŠEŽeljko PANTELIĆ

SERIJA A - 5. KOLO

Petak

Sasuolo - Torino 3:3 (0:1)

/Đuričić 71, Kirikeš 84, Kaputo 85 – Lineti 33, Beloti 77, Lukić 79/

Subota

Atalanta – Sampdorija 1:3 (0:1)

/Zapata 80pen – Kvaljarela 13, Torsbi 59, Jankto 92/

Đenova – Inter 0:2 (0:0)

/Lukaku 64, D’Ambrozio 79/

Lacio - Bolonja 2:1 (0:0)

/Luis Alberto 54, Imobile 77 - De Silvestri/

Nedelja

12.30: (2,00) Kaljari (3,45) Krotone (3,80)

15.00: (8,00) Benevento (5,30) Napoli (1,35)

15.00: (2,10) Parma (3,35) Specija (3,60)

18.00: (1,83) Fjorentina (3,60) Udineze (4,40)

20.45: (1,35) Juventus (4,90) Verona (9,50)

Ponedeljak

20.45: (2,20) Milan (3,45) Roma (3,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

VeronaPaulo DibalaĐenaro GatuzoFjorentina

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara