25. oktobar  2020. 10.19  →  23.19 | Izvor: Tanjug

Region: U Hrvatskoj najviše obolelih do sada - 2.421; U BiH: 1.132 nova slučaja, u Sloveniji 1.675, u Crnoj Gori 168 novozaraženih

ZAGREB, SKOPLJE -

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeležen 2.421 novi slučaj korona virusa, što je najveći broj obolelih u jednom danu do sada, a preminulo je osam osoba, saopštio je danas Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 11.144.

Među njima je 825 pacijenata na bolničkom lecenju, od toga je na respiratoru 58 obolelih.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je registrovano 36.380 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 437 preminulo, ukupno se oporavilo 24.799 osoba, a od toga 1.014 u poslednja 24 sata.

Nove epidemiološke mere

Potpredsednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović predstavio je danas nove epidemiološke mere, koje će stupiti na snagu sutra u ponoć i podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu...

Zagreb žarište

Kao i druge regionalne prestonice, i Zagreb je šarište epidemije korona virusa u Hrvatskoj sa 976 novoobolelih u poslednja 24 sata.

U tri zagrebačka doma za starija i nemoćna lica korona virus je potvrdjen kod 13 korisnika i jedne zdravstvene radnice, a jedan korisnik je preminuo u bolnici.

S. Makedonija: 87 odsto više zaraženih u poslednje dve nedelje

Za dve nedelje broj aktivnih slučajeva virusom kovid u Severnoj Makedoniji je povećan za 87 odsto, prenosi TV Telma.

U ovom trenutku u toj zemlji ima 330 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je petostruko više u odnosu na Srbiju, tri puta više u odnosu na KiM, skoro duplo više u odnosu na Grčku i za četvrtinu više u odnosu na Albaniju.

Prema aktuelnim podacima, broj zaraženih u Severnoj Makedoniji u poslednjih dve nedelja je udvostručen, te danas iznosi 6.861.

Dok je 9. oktobra bilo samo 3.670 aktivnih pacijenata, danas je taj broj povećan za 87 odsto.

Najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika u regionu beleži Slovenija - 626, Crna Gora - 604, Mađarska - 401, BiH - 341, Severna Makedonija - 330, Rumunija - 268, Albanija - 265, Bugarska - 250, Hrvatska - 238, Grčka - 178, KiM - 104 i Srbija sa samo 66 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

BiH: 1.132 nova slučaja korona virusa, 10 osoba preminulo

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđena su 1.132 nova slučaja zaraze korona virusom, od 2.485 testirane osobe, a preminulo je 10 pacijenata.

Broj zaraženih je za 133 manji nego juče, a broj testiranih za 228, prenosi Klix.ba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH testirana su 1.749 uzorka, od kojih je 729 bilo pozitivno na korona virus, dok je u Republici Srpskoj testiran 736 uzorak, od kojih su 403 bila pozitivna.

U Republici Srpskoj je od poslednjeg preseka preminulo sedam osoba, a u FBiH tri.

U FBiH do sada je testirano ukupno 193.636 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 26.357 osoba.

U Republici Srpskoj testirano je ukupno 95.726 osoba, a potvrđen je kod 14.134 slučaj virusa korona

U FBiH su preminule ukupno 697 osobe, a u Republici Srpskoj 367.

Podaci za Brčko distrikt još nisu objavljeni.

Kanton Sarajevo dobija još 30 kreveta za smeštaj pacijenata

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić najavio je da će sutra biti spremno još 30 kreveta Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" za smeštaj pacijenata zaraženih korona virusom.

Naglasio je da će kanton sledeće sedmice dobiti i brze testove na virus.

Nenadić je za Al Džaziru rekao da će se pacijenti zbrinjavati u ovoj bolnici zbog popunjenosti kapaciteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Napomenuo je da se sve javne zdravstvene institucije moraju staviti na raspolaganje kako bi se omogućio dodatni kapacitet, preneo je portal Klix.ba.

On je dodao da je neprihvatljivo da Kanton nema ministra zdravstva u jeku pandemije korona virusa i zato je pozvao da se ovaj problem reši.

Nenadić kaže da je naredio da se sve privatne, sertifikovane laboratorije uključe u testiranje građana na korona virus.

On je najavio da će sledeće sedmice doći do 10.000 brzih testova koje je kanton nabavio u saradnji sa UNDP.

Dodik: Republički štab danas o mogućem zatvaranju škola

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije biti razmatrana epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i mogućnost zatvaranja škola, ali samo na period od sedam dana.

Slovenija uvodi drastičnije vanredne mere

Slovenija uvodi drastičnije vanredne mere jer u posljednja 24 sata potvrđeno 1.675 novih slučajeva korona virusa i petoro preminulih kovid pacijenta, objavilo je danas ministarstvo zdravstva Slovenije.

Današnji bilans novozaraženih manji je od rekordnih 1.961 koliko je evidentirano juče, ali je procenat potvrđenih slučajeva među testiranim građanima Slovenije do sada najviši - skoro 30 odsto.

U izveštaju hrvatske agencije HINA navodi se da se i dalje povećava broj hospitalizovanih - trenutno 508 pacijenata, od kojih 71 na intenzivnoj nezi.

Slovenija je dosad registrovala ukupno 22.952 zaraženih i 240 preminulih od posledica kovida-19.

U okviru vanrednih mera na snazi je zabrana napuštanja stalnog boravišta, nastava u školama i na fakultetima odvija se na daljinu, dok od ponedeljka neće raditi ni vrtići.

Od juče su zatvorene sve prodavnice osim onih koji prodaju hranu i druge osnovne namirnice, ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni, bioskopi, kulturne ustanove i autoperionice.

Slovenija od utorka uvodi zabranu kretanja između opština

Premijer Slovenije Janez Janša saopštio je večeras da će u utorak biti uvedena zabrana kretanja između opština, koja će važiti na teritoriji čitave zemlje. Zabrana, koja će biti na snazi tokom sedam dana, postepeno će biti ublažavana u onim regionima koji se budu najuspešnije borili s pandemijom korona virusa.

Janša je na Tviteru pozvao građane da svedu kontakte na minimum, kako bi restrikcije mogle da budu ukinute što je pre moguće, prenosi STA.

Premijer je rekao da će slučajevi u kojima će građani moći da napuste svoje opštine biti poput onih u martu, kada je na snazi bila slična mera.

Očekuje se da će izuzeci biti slični onima koji se odnose na zabranu kretanja između regiona koja je već na snazi, kao što su putovanje radi odlaska na posao, radi bavljenja poljoprivredom, odlaska kod lekara ili u apoteke, brige o bliskom srodniku.

Janša je ponovio raniju izjavu ministra zdravlja Tomaža Gantara da će više od 700 kreveta uskoro biti spremno za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19, kao i da su toku razgovori o pripremi dodatnih 300 mesta.

Bolnice samo za kovid i hitne slučajeve

U slovenačkim bolnicama će od danas biti obustavljen prijem svih pacijenta osim suštinski važnih i hitnih slučajeva i obolelih od kovida-19, propisano je dekretom koji je sinoć izdao ministar zdravstva Slovenije Tomaž Gantar s ciljem da se zdravstveni resursi usmere na borbu protiv epidemije korona virusa.

Iako su Univerzitetski klinički centar Slovenije, najveća zdravstvena ustanova u zemlji i još nekoliko bolnica počeli da primenjuju ovu meru još pre nekoliko dana, dekretom se propisuje novi režim rada svim zdravstvenim ustanovama u Sloveniji, prenela je agencija STA.

Onkološki pacijenti, trudnice, neonatologija i vakcinacije nisu obuhvaćeni novom merom slovenačkog ministarstva zdravstva, kao ni hitne intervencije za životno ugrožene pacijente.

U bolnicama će se od danas obavljati samo najhitnije, neodložne hiruške intervencije, a ministarstvo će na 14 dana vršiti procene da li ove mere moraju da ostanu na snazi ili ne.

U Crnoj Gori 168 novozaraženih, tri osobe preminule

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata registrovano 168 novozaraženih od 638 testiranih, a preminule su tri osobe.

Najviše novih slučajeva potvrđeno je u Podgorici.

U istom periodu prijavljen je oporavak kod 174 pacijenta.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori iznosi 3.756, prenosi RTCG.

Od početka godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 16.797.

U S. Makedoniji umrle 22 osobe, novozaraženih 561

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata registrovan 561 nov slučaj korona virusa od testiranih 1.901, a preminule su čak 22 osobe.

Prema podacima ministarstva zdravlja, oporavilo se 197 pacijenata.

Od početka pandemije u Severnoj Makedoniji je zaraženo 26.954 osoba, a preminulo je 919 pacijenata, prenosi MIA.

U ovom trenutku ima 7.408 aktivnih slučajeva u zemlji od kojih je polovina u Skoplju.

Srodne vesti