Derik Henri (@Reuters)
Derik Henri (@Reuters)

Kralj Henri udara na čeličnu odbranu Stilersa, desetkovan napad Nju Orleansa, Brejdi izaziva Grudenove Rejderse

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.10.20. | 08:54

Duel u Nešvilu dve neporažene ekipe u AFC-u. Majkl Tomas i Emanuel Sanders ne igraju za Sejntse. Tampa Bej gostuje u gradu poroka i kocke gde ih čeka trener koji im je doneo Superboul pre 18 godina

Može biti samo jedan neporažen tim u Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) posle ovog vikenda. Doduše, u NFL utakmica može da se završi i nerešenim rezultatom posle produžetka, ali šanse se mere u promilima.

Tenesi i Pitsburg udariće danas (18.00) na Nisan stadionu u Nešvilu. Oba tima igraju fantastično, imaju po pet pobeda i jedni su od najvećih rivala šampionu Kanzasu za plasman u Superboul koji bi početkom februara trebalo da se odigra u Tampa Beju.

Izabrane vesti

Fantastičan napad Tajtensa udariće na granitnu odbranu Čeličnih iz Pensilvanije. Najvažniji zadatak za Stilerse je da zaustave Kralja Derika Henrija. Fantastični raning bek razgrće sve oko sebe. Prošle nedelje je pregazio Hjuston Teksasne, imao osvojenih 264 jardi, postigao dva tačdauna i najzaslužniji je za skor 5-0 čete Majka Vrejbela.

Ključ za goste je zaustavljanje Henrija, ali i Rajan Tenehila, odličnog kvoterbeka, koji je prošle sezone vodio svoj tim do finala AFC-a, ali nije uspeo da sruši Erouhed i carstvo Čifsa. Stilersi se uzdaju u sjajan "pes raš", verovatno najbolji u ligi. Dominiraju Ti Džej Vot, Bad Dupri i Kemeron Hejvord. Od tog trija preti najveća opasnost po Tanehila. Problem za Pitsburg je teška povreda kolena Dejvina Buša, odličnog lajnbekera, prošle sezone rukija prve runde drafta. Za njega je sezona gotova. Moraće trener Majk Tomlin da izvuče novog „keca iz rukava“ da zaustavi pre svega igru trčanjem Tenesija.

KVOTE ZA ŠAMPIONA NFL-A I POBEDNIKE KONFERENCIJE

Napad Pitsburga je odličan ove sezone, a komanduje Ben Rotlisberger. Veteran se ove sezone vratio posle teške povreda lakta i igra odlično, sigurno, bez mnogo presečenih lopti. U napadu je „izmislio“ Čejsa Klejpula, Kanađanina koji je eskplodirao u ruki sezoni na poziciji risivera. Protiv Hjustona je imao čak četiri tačdauna. Imaće sekendari domaćeg tima veliki problem kako da ga zaustavi, ali i Džu Džu Šuster Smita i tajt enda Erika Ibrona. Očekuje se neizvestan meč, a malu prednost dajemo Stilersima zbog činjenice da se napad Tenesija dosad nije susreo sa tako paklenom odbranom kao što imaju Čelični iz Pensilvanije.

Nju Orleans je pre početka sezone bio jedan od glavnih kandidata za Superboul, ali ne štima mnogo toga u igri Sejntsa, kako u napadu, a posebno u odbrani. Za meč protiv Karoline (18.00) kvoterbek domaćeg tima Dru Bris neće moći da računa na dvojicu najboljih risivera, Majkla Tomasa i Emanuela Sandersa. Prvi je opet povređen, dok je pojačanje iz San Francisko u karantinu zbog virusa korona. Moraće Bris više da se osloni na igru trčanjem, a ima raspoloženog Elvina Kameru, fantastičnog raning beka, uz Derika Henrija, ove sezone najboljeg u ligi. Gosti iz Šarlota su i dalje bez prve zvezde Kristijana Mekefrija. On se povredio u drugoj nedelji šampionata i trebalo bi uskoro da se vrati u tim. I bez njega, Pantersi neočekivano dobro igraju i trenutno imaju skor 3-3. U Nju Orelans se vraća Tedi Bridžvoter, dve sezone rezerva Drua Brisa. Sada će biti na suprotnoj strani kao vođa napada Karoline. I pored velikih problem asa hvatačima, domaćin je favorit.

Zanimljivo će biti u Las Vegasa. Na noge ove sezone odličnim Rejdersima stiže razigrana Tampa (21.05) koja je prošle nedelje pregazila Grin Bej na Floridi (38:10). Trener domaćeg tima Džon Gruden igraće protiv franšize kojoj je doneo jedini naslov Superboula pre 18 godina. Tom Brejdi neće imati pomoć najnovijeg pojačanja Antonija Brauna. On narednog meseca stiče pravo da igra posle osam mečeva suspenzije, ali imaće legendarni as zdrave Majka Evansa i Krisa Godvina, uz sve boljeg Roba Gronkovskog.

Bakanirsi su favoriti zbog činjenice da im je odbrana mnogo bolja od Las Vegasove. Mnogo toga će zavisiti od napada Rejdersa koji predvodi Derek Kar. Imaće sigurno veliki pristisak od prednje odbrambene linije, možda i najjače u ligi. Ndamukong Su, Šek Beret, Džejson Pjer Pol i Levonte Dejvid vršiće strahovit pritisak na Kara. Problem za kvoterbeka domaćina je neigranje garda Trenta Brauna. On je u karantinu zbog virusa karone. Za domaćina neće igrati ni odlični sejfti Džonatan Ejbron.

Grin Bej je bio fantastičan do prošle nedelje, nije imao nijednu izgubljenu loptu, ali je pregažen prošle nedelje u Tampi. Eron Rodžers nije imao svoj dan. Bacio je dve presečene lopte. Priliku da se Pekersi vrate u pobednički ritam imaće u Hjustonu, koji hvata poslednji voz za plej-of. Sa skorom 1-5, Teksansi su u nokdaunu, ali imaju dobar napad koji bi mogao da se iščupa. Problem za goste iz Viskonsina je neigranje levog tekla Dejvida Bahtijarija, koji je odlično čuvao Rodžersa do meča sa Bakanirsima prošle nedelje, kada je lucidni kvoterbek bio pod baražnom vatrom robusnih „pes rašera“ Tampe. Očekuje se meč sa mnogo poena. Dešon Votson ima napad koji može da postigne 30+ poena, ali je odbrana tima iz Teksasa šuplja kao švajcarski sir.

Rasel Vilson (@Reuters)Rasel Vilson (@Reuters)

Za udarni termin u SAD, takozvani Sundey Night (po našem vremenu, ponedeljak, 01.20) ostavljen je meč najjače divizije u ligi, Zapada NFC-a. Sijetl sa skorom 5-0 stiže u Glendejl na noge Arizoni, koja ima 4-2. Sihokse predvodi fantastični Rasel Vilson, trenutno igrač koji ima najveće šanse da bude MVP lige. Na suprotnoj strani vođa napada Kardinalsa je mladi Kajler Mari, prošle sezone prvi pik na draftu. Omaleni kvoterbek voli dosta da trči, nije toliko precizan kada su dodavanja u pitanju kao iskusniji kolega, ali ima hvatački korpus koji je odličan, a prva meta je Deandre Hopkins, pojačanje iz Hjustona. Napad Sijetla izgleda nezaustavljivo, dok odbrana prima veliki broj poena. Mogli bismo da gledamo revolveraški obračun jakih napada koji su bolji deo oba tima. Sijetl je blagi favorit, ali ne bi bilo iznenađenje ako bi upisao prvi poraz u sezoni.

Kanzas sa Patrikom Mahomsom trebalo bi lagano da slavi protiv Bronkosa u Denveru (21.25). Neće Čifsima igrati neki bitni igrači, kao što je Semi Votkins, Keleči Osemele i Aleks Okafor, ali nema sumnje da će Endi Rid da nađe načina da popuni rupe. Pojačanje šampiona, Lejvion Bel nema pravo još da igra. On bi narednog vikenda mogao da debituje u crveno-belom dresu i to protiv ekipa koja ga je otpustila pre dve nedelje, Njujork Džetsa. U napadu mladi ruki raning bek Klajd Edvards Iler igra odlično, a tu su i Tajrik Hil i Trevis Kelse. Domaćin je vezao dve pobede, ali stiže divizijski rival sa Zapada AFC-a koji ga je dobio devet puta u nizu. Mahoms nikada nije izgubio protiv tima iz Kolorada.

Neizvesno će biti na Foksborou gde na noge ranjenom Nju Inglandu stiže San Francusko, prošlosezonski učesnik Superboula. Oba tima su loše počela šampionat. Petriotsi su sa skorom 2-3 u problemu. Prošle nedelje su neočekivano poraženi od Denvera na svom stadionu. Kem Njuton je imao loš dan, a sada mora da se vadi protiv Fortinajnersa, koji sa polovičnom učinkom 3-3 drže „fenjer“ u pakleno jakoj diviziji Zapad NFC-a. U Boston se vraća Džimi Garopolo, nesuđeni naslednik Toma Brejdija.

Gosti iz Kalifornije su desetkovani povredama defanzivaca ove sezone. Nema u timu Nika Bose i Solomona Tomasa. Za ovu dvojicu defanzivnih endova je šampionat zavšen, a u timu i dalje nije iskusni kornerbek Ričard Šerman. On se vraća u tim za nekoliko nedelja. Dobra vest za San Francsko i trenera Kajla Šenehana je da se napad kompletirao. Zdravi su Džordž Kitl i Dibo Semjuel, ali opet neće biti startnog raning beka Rahima Mosterta zbog povrede. Očekuje se tvrd meč, sa malim brojem poena. Za oba tima je ovaj duel možda i presudan u borbi za plej-of. Prednost dajemo četi Bila Beličika.

Bafalo, posle dva poraza, ne bi trebalo da ima problem sa tužnim Njujork Džetsima, najgorom ekipom u ligi. Vraća se Sem Darnold kod Zelenih iz Velike jabuke, ali Bilsi su toliko jaki da se domaćinu smeši i osmi poraz. Los Anđeles Čardžersi su najmaleroznija ekipa u ovoj sezoni. Izgubili su četiri utakmice na jednu loptu, a protv Džeksonvila bi konačno mogao da upiše prvi trijumf ruki kvoterbek Džastin Herbert.

Atlanta je živnula posle smene trenera Dena Kvina i proitv nepredvidivog Detroita juri poslednji voz za doigravanje. Neizvesno bi trebalo da bude u derbiju Ohaja u Sinsinatiju gde stiže Klivlend. Problem za Braunse je loša forma i povreda prsta kvoterbeka Bejkera Mejfilda. Baca često presečene lopte, nije siguran, a to bi moglo da bude veliki problem za Braunse i njihovoj želji da konačno dođu do plej-ofa. Nik Čab je i dalje povređen, pa će igru trčanjem gostiju da vodi Karim Hant.

Dalas je u nokdaunu posle povrede Dak Preskota. I druga velika zvezde Ezekijel Eliot igra očajno ove sezone. Prošle nedelje je "sahranio" Kaubojse sa dva fambla u drugoj četvrtini u meču sa Arizonom (10:38). Tim iz Teksasa sa vođom napada Endijem Daltonom putuje u Vašington (18.00). Kvalitet je na strani Kaubojsa, ali nikako da to potvrde u ovom šampionatu. Poslednjih osam utakmica divizjskih rivala, čak sedam je dobio Dalas, kome dajemo blagu prednost u meču protiv izabranika trenera Rona Rivere.

NFL – SEDMI VIKEND

Petak

Filadelfija - Njujork Džajants 22:21 (7:7, 3:0, 0:7, 12:7)

Nedelja

18.00: (1,70) Atlanta (13,0) Detroit (2,40)

18.00: (2,55) Sinsinati (14,0) Klivlend (1,60)

18.00: (2,55) Hjuston (14,0) Grin Bej (1,60)

18.00: (1,40) Nju Orleans (14,0) Karolina (3,35)

18.00: (8,25) Njujork Džets (17,0) Bafalo (1,10)

18.00: (1,80) Tenesi (13,0) Pitsburg (2,20)

18.00: (1,85) Vašingon (13,0) Dalas (2,15)

21.05: (2,70) Las Vegas (14,0) Tampa Bej (1,55)

21.25: (4,60) Denver (15,0) Kanzas (1,25)

21.25: (1,30) Los Anđeles Čardžers (15,0) Džeksonvil (4,00)

21.25: (1,60) Nju Ingland (14,0) San Francisko (2,55)

Ponedeljak

01.20: (2,55) Arizona (14,0) Sijetl (1,60)

Utorak

01.15: (1,40) Los Anđeles Rems (14,0) Čikago (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalTampa Bej BakanirsGrin Bej PakersTenesi TajtansPitsburg StilersSijetl SihoksSan Francisko FortinajnersNju Ingland Petriots

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara