Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 25. 10. 2020.

| Društvo

Lobista iz Niša: Lobiranje moguće i u Srbiji i nije isto što i korupcija

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Lobista iz Niša: Lobiranje moguće i u Srbiji i nije isto što i korupcija

Srpskoj javnosti još su poznatiji lobisti iz američkih filmova nego iz srpske stvarnosti. Ko u Srbiji može da lobira i za koga, zašto je značajan Zakon o lobiranju, kako uticati na donosioce odluka i da li su opravdane kritike da je lobiranje u Srbiji legalizovana korupcija - pojašnjava u emisiji "15 minuta" predsednik Skupštine Društva lobista Srbije Radivoj Kocić.

Lobista u Srbiji može biti svako ko ima visoko obrazovanje i nije osuđivan, dok funkcioneri tek nakon dve godine bez funkcije mogu da se bave lobiranjem, objašnjava predsednik Skupštine Društva lobista Srbije Radivoj Kocić. Smatra da je uz dobru argumentaciju moguće uticati i na donosioce odluka u Srbiji, kao i da je Zakon o lobiranju doprineo da se lobiranje ne izjednačava sa korupcijom.

Kocić Lobista iz Niša govori o lobiranju u Srbiji; foto: JV

Jedna od kritika je da lobiranje pod ovom vlašću u Srbiji nije moguće, odnosno da oni koji se sa njom ne slažu ne mogu ni da utiču na donosioce odluka, ali Kocić kaže da je sve moguće uz dobru argumentaciju.

Pripremanje razgovora sa nekim sa kim bi trebalo da se izvrši lobiranje, moramo da znamo te takozvane njegove dobre i loše strane i šta je ono što je njegova tačka topljenja i na taj način možemo da ostvarimo cilj. Bez obzira da li je neko u vlasti, mi moramo da ponudimo najbolje i na najbolji način ponudimo za šta se zalažemo da bismo osvojili pozitivne poene kod klijenta. Bez obzira da li je vlast ektremna, pozitivna ili negativna, svakom ide u prilog da on bude afirmativan, da to što radi mu predstavimo da je i njemu od koristi ili njemu na ugled - objašnjava.

Kocić je jedan od registrovanih lobista iz Niša, a kaže da funkcioneri poput zamenika predsednika niške Skupštine Igora Novakovića koji je nedavno položio za lobistu time ne mogu da se bave bar dve godine nakon ostavke sa funkcije, kao i da lobista ne može da se registruje bez potvrde da je "čist" pred zakonom.

Zakon o lobiranju u Srbiji postoji nešto više od godinu dana, Kocić kaže da su morali da lobiraju za njega i da je to veliki iskorak.

Na kritike da je lobiranje legalizovana korupcija kaže da je zapravo Zakonom učinjen veliki iskorak.

Da sve ono što je iz sive zone prelazi u zelenu zonu, odnosno biva transparetno i to je dosta dobro regulisano u našim uslovima - ističe.

Ko u Srbiji može da lobira, a ko da angažuje lobistu, o tome zašto je Zakon važan i da li je dovoljno transparentan, ali i da li bi lobiranje pomoglo da se reši pitanje Kosova pogledajte u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Alisa u zemlji luda!

    08:10 // 26. 10. 2020.

    Kakve debate zamislite LOBIRANJE veći deo stanovnika Srbije nema kanalizaciju neki delovi su bez struje iako smo proizvođači a oni polemišu o lobiranju zamajavate ovu sirotinju koju na svake četri godine uništavate psihički kroz Izbore nekada Žuti sada Napredni, u početku sam verovala da će se stvari promeniti SADA SHVATAM DA SU PRELETAČI I POKVARENJACI BROJ JEDAN i da oni vode ovu pokvarenu igru!

  • qgo

    16:53 // 25. 10. 2020.

    GLobiranje? Samo nam jos ta globa fali.

  • Lapadzije

    10:45 // 25. 10. 2020.

    U Nisu mozda postoje 5 osoba koji bi mogli da se bave tim poslom.Nije taj poso ko sto rade sudski izvrsitelji.Pametan, castan, dokazan u sv.oblasti,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: