Читај ми!

Izazov na Tari – kako pomiriti gradnju i prirodu

Od proletos se na Tari obaraju rekordi. Letos se čekalo u redovima na vidikovcima, a mesecima se nije mogao naći smeštaj u najpopularnijim vikendicama u naseljima dalje od Kaluđerskih Bara. A poraslo je i interesovanje za gradnju koje je pred urbaniste i zaštitnike prirode postavilo zadatak – da pomire gradnju i prirodu.

Urbanisti u bajinobaštanskoj Opštini zatrpani su zahtevima a cene placeva i vikendica rastu. Proletos usvojeni plan u Vladi odredio je mesta na kojima se može graditi a opština je donela pravila kako kuće treba da izgledaju – niže i u tradiconalnom stilu.

"Mora biti što više upotrebe drveta, kamena, krov ne može biti drečavih boja, mora biti šindra ili crep imitacija šindre i ukoliko su malterisani delovi kojih ne sme da bude više od 50 odsto moraju biti svetliji tonovi", objašnjava Miloš Jelisavčić iz Odeljenja za urbanizam Opštine Bajina Bašta.

Samo put deli područje parka i ono koje pripada Užicu gde je urbanistima stiglo više od 100 zahteva za građevinsku dozvolu. Na užičkoj strani Tare dozvoljena je i gradnja većih objekata, ali i tu ima pravila.

"U svakom slučaju je propisano i u planskim dokumentima da se objekti na Tari rade u nekom planinskom stilu i od podnetih zahteva uglavnom poštuju te propisane uslove", kaže načelnik Odeljenja za urbanizam Grada Užica Zoran Despić.

Ne postoje svuda planovi i nije lako ne preći tanku liniju između zaštite prirode koja je prioritet i potreba turizma. Posebno su ugrožene Zaovine koje su od pre pet godina zaštićeno područje.

"Ono što ćemo mi sledeće godine da iz svojih sredstava finansiramo izradu detaljnog plana generalne regulacije oko jezera Zaovine da bi na neki način sprečili bespravnu i neplansku gradnju. Naš problem je da traže ljudi van građevinskih zona i to moramo sprečiti", ističe Milica Tomić iz Nacionalnog parka Tara.

Za trenutne probleme očekuju pomoć inspekcija a trajno rešenje je planiranje na duže staze koje je već započeto izradom strategije razvoja.

"Planska gradnja pojeftinjuje u budućnosti komunalno održavanje takvih naselja, jer su divlja naselja bez plana veoma skupa za održavanje, čak je u nekim slučajevima održavanje nemoguće, tako da je planiranje na Tari, mislim, dobro počelo", smatra Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije "Zlatibor".

Zajednički rad, dobra volja i interes svih je da se naselja na Tari razvijaju planski, ali da priroda uvek ima prednost.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво