24. oktobar  2020. 14.53  →  17.36 | Izvor: Tanjug

Petković: Srbija punopravna članica UN, sa KiM u svom sastavu

PRIŠTINA -

Srbija je punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Naglasio je da autonomne pokrajine ne mogu biti članice UN i da je to realnost sa kojom treba da se suoče i Hašim Tači i svi ostali u Prištini koji misle da je moguće državnost dobiti na poklon.

Povodom Tačijeve izjave da je vreme da Kosovo postane član UN, Petković podseća da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost srpske južne pokrajine i dodaje da Tačijeve želje u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu.

kosovo, metohija, kosmet, kim

Petković u saopštenju navodi da je Priština ignorisanjem UNMIK-a i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija tako da su, kako ocenjuje, Tačijeve želje, osim što su u sferi fantastike, takođe licemerne i neiskrene.

"A ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine UČK od strane Tačija", rekao je Petković.

Srbija je, kaže, spremna da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, "kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima", pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada.

"Za Srbiju je Dan UN, koji se obeležava u znak sećanja na donošenje Povelje svetske organizacije, svečani dan, jer to je mesto gde naša zemlja čvrsto, na temeljima međunarodnog prava, brani svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji", dodao je Petković.

Tači podiže lestvicu: Vreme da tzv. Kosovo postane član UN

Predsednik prištinskih privremenih institucija Hašim Tači opet je "podigao lestvicu" zahteva Prištine, izjavom da je vreme da tzv. Kosovo postane član UN.

Tači je to poručio danas na svom Tviter nalogu, navodeći da "na Dan Ujedinjenih nacija, uloga UN u izgradnji mira i stabilnosti u svetu i dalje ostaje važna".

Prema njegovim rečima, danas, kada se čovečanstvo suočava sa novim izazovima, presudno je da "ostanemo jedinstveni u očuvanju sigurne budućnosti naših zemalja", prenosi Kosovo onlajn.

Srodne vesti