Кућа Добрих Вести

Login

„Упознај, не суди“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

INKLUZIJAROMAУ Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу (улица Лесковачки одред, бр.6), У понедељак 26.октобра 2020.године, од 12 до 13 часова, одржаће се панел дискусија у оквиру кампање „Упознај, не суди“, чији је циљ подизање свести о проблему дискриминације Рома и подстицање на адекватно реаговање и превенцију.

 

Дискусија у Лесковцу трећа је у низу панел дискусија у оквиру кампање "Упознај, не суди" чији је носилац Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а реализатор Удружење грађана Тернипе уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње Инклузија Рома и других маргинализованих група, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. На до сада одржаним панел дискусијама у Нишу и Новом Саду учествовало је преко 50 активиста невладиних организација, а планирано је да се следећа дискусија одржи у Београду.

 

Кампања „Упознај, не суди“ обухвата и израду и дистрибуцију видеа против стереотипа, подизање капацитета средњошколаца у превенцији дискриминације и организовање акција у 10 средњих школе којима је у те сврхе додељено 20 таблет рачунара. У оквиру кампање одржана је и онлaјн обука за 20 средњошколаца, а посебан сегмент кампање посвећен је јачању ромске женске мреже и подршци у организовању локалних акција усмерених ка сузбијању стереотипа према Ромкињама.

 

На панел дискусији у Лесковцу присутнима ће се обратити Весна Дасукидис, Републичка просветна инспекторка Одељења за инспекцијеске послове Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Александра Стојановић, координаторка за ромска питања, Радмила Нешић, председница Удружења грађана “Тернипе”, као и поредставници невладиних организација Роса и Праксис. Током панела и дискусије разматраће се конкретни случајеви дискриминације Рома који су препознати у Лесковцу и околини, као и најзапаженији случајеви дискриминације Рома у Србији. Панел дискусију ће водити Петар Антић, пројектни менаџер пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група.

 

У уводном делу панел дискусије биће приказан и један од четири кратка документарна филма о дискриминацији и насиљу над Ромима (око 3 минута), који се састоји од извештаја електронских медија о случајевима насиља и дискриминације у последњих 5 година у четири града у којима се организују дискусије. У изради ових документарних филмова учествовале су и познате личности из јавног живота Србије.

 

За све додатне инфомације молимо Вас обратите се Светлани Прерадовић, ПР сараднику ГИЗ-а, на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или број телефона: 063 344 974.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 24 октобар 2020 17:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија