Lifestyle

Specijaliteti od kojih zastaje dah: Znate li šta je fantastični „turnedo Rosini”?

Specijaliteti od kojih zastaje dah: Znate li šta je fantastični „turnedo Rosini”?

Specijaliteti od mesa - Turnedo Rosini osvojiće vas na prvu! 

Supa od luka i turnedo Rosini, koji se smatra najlukuznijim biftekom, sigurno su među najprepoznatljivijim specijalitetima zemlje koja se smatra pravim gastronomskim rajem za gurmane. Teža su za pripremu ali trud će vam se sigurno isplatiti: ako volite jela nesvakidašnjeg punog ukusa i fantastične arome, uživaćete u celom procesu – od pripreme do same degustacije.

Specijaliteti od mesa su preukusni, a da li ste probali francusku supu od luka? 

Za 4 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 

kilogram luka
3-4 čena belog luka
50 g putera
kašika maslinovog ulja
kašika šećera
2 kašike brašna
200 ml belog vina
litar goveđeg bujona
nekoliko kriški hleba
150 g grijera
majčina dušica
so, biber

Priprema:

U dubljoj posudi istopite puter, dodajte maslinovo ulje, a potom i crni luk iseckan na tanke režnjeve. Luk poklopite i pržite 10 minuta dok ne postane staklast i dobije potrebnu mekoću. Dodajte kašiku šećera i nastavite s prženjem na laganoj vatri još 20 minuta kako bi se luk karamelizovao. Dodajte iseckani beli luk, a zatim sve pospite dvema kašikama brašna i dobro promešajte. Postepeno dodajite belo vino mešajući luk, a zatim topli goveđi bujon. Pokrijte i kuvajte još 15-20 minuta. Začinite prema ukusu. Kada supa bude gotova, sipajte u manje posude pogodne za rernu. Preko supe stavite komad-dva prepečenog francuskog hleba, pa izrendajte odozgo sir grijer. Ako ga nemate, izaberite neki koji se lako topi. Posude stavite u zagrejanu rernu na 10 minuta dok se sir ne rastopi i dobije zlatnožutu boju.

PROČITAJTE: Brzi a zdravi obroci: Laka i kratka priprema, a sve nutritivne vrednosti ostaju

Spelijaliteti od mesa - Turnedo Rosini

Za 2 osobe
Vreme pripreme: 45 minuta

Sastojci: 

4 bifteka
kašičica maslinovog ulja
kašičica putera
4 režnja guščije džigerice
4 kriške preprženog belog hleba bez kore
kašičica crnog vina
čen belog luka
2 narezana tartufa, a ako nemate, vrganja ili šampinjona
Za sos od vina:
preostali saft u tiganju od prženja mesa i guščije džigerice
2 kašičice rakije
1 dl crnog vina

Priprema:

U tiganju pomešajte ulje i puter. Posolite i pobiberite biftek, stavite ga na vreo tiganj pa ga pržite najviše tri minuta dok ne dobije koricu. Okrenite ga, a potom izvadite, a u prazan tiganj stavite režnjeve guščije džigerice da se samo kratko karamelizuju i odmah iz izvadite na papirnu salvetu. Ne bacajte sokove iz tiganja jer ćete ih upotrebiti za sos od pečuraka. U drugom tiganju na malo putera ispržite pečurke, zalijte ih kašičicom crnog vina i dodajte seckani beli luk. U sos u kom ste pržili biftek, dodajte dve kašičice rakije i decilitar vina pa mešajte dok višak tečnosti ne ispari. To dodajte pečurkama i sve zajedno pržite oko tri minuta. Na tanjir stavite prepržen tost, na njega biftek, a odozgo režanj guščije džigerice. Na vrh stavite pečurke iz sosa i servirajte uz sos.

PROČITAJTE: Nedeljni ručak ne može da prođe bez ovih fenomenalnih recepata!

 

Komentari (0)

Loading