Međunarodni dan borbe protiv raka dojke: Godišnje umre 1600 ljudi, ima i muškaraca

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre, saopštio je danas pokrajinski ombudsman i ponovio da je rana dijagnostika ključ prevencije te zloćudne bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 24.10.2020.

15:27

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke: Godišnje umre 1600 ljudi, ima i muškaraca
Foto: Depositphoto/pongans68@gmail.com.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke pokrajinski ombudsman piše da je ta bolest izlečiva u 90 odsto slučajeva ukoliko se blagovremeno otkrije i da je zato rana dijagnostika od presudnog značaja za smanjenje smrtnosti.

Pokrajinski ombudsman je pozvao sve žene da se odazovu na skrining program mamografije koji sprovode zdravstvene ustanove.

Ombudsman je pozvao i muškarce da se odazovu kontrolnim pregledima jer se jedan odsto svih novodijagnostikovanih karcinoma dojke javlja kod muškaraca.

Muškarci, međutim, nedovoljno znaju da i oni mogu oboleti od te vrste raka, te je zato smrtni ishod karcinoma dojke kod muškaraca češći nego kod žena, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: