Dostupni linkovi

U RS-u moguće zatvaranje škola, u Kantonu Sarajevo potreban novi izolatorij


Prazna učionica, ilustrativna fotografija
Prazna učionica, ilustrativna fotografija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na otvaranju nove COVID bolnice u Bijeljini istakao je da veliki broj oboljelih u entitetu Republika Srpska (RS) nameće potrebu uvođenja dodatnih zaštitnih mjera, sa ciljem zaštite građana.

"Današnji broj zaraženih građana virusom je alarmantan i moramo preduzeti niz mjera kako bi zaštitili građani i najvjerovatnije ćemo zatvoriti škole", istakao je Dodik.

U posljednja 24 časa u RS-u korona virus pоtvrđеn јe kоd 582 оsоbe, a registrovano je sedam smrtnih slučajeva, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) registrovano novih 669 slučajeva infekcije, a prijavljena su tri smrtna slučaja.

Dodik je ukazao i da će morati redukovati radno vrijeme u firmama u RS-u, te je apelovao na građane da poštuju preporučene mjere zaštite s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo (KS), jednom od 10 kantona u FBiH, u kojem je u posljednja 24 časa registrovano 184 zaraženih, zasjedala je i kantonalna Vlada te je održana Sjednica kriznog štaba KS-a.

Nakon današnje sjednice, Vlade KS-A i Kriznog štaba donesena su dva zaključka, rekao je kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić.

"Odnose na popunjavanje kapaciteta u bolnici Podhrastovi i reakciju zdravstva o tom pitanju. Tako da će se po pitanju popunjavanja kapaciteta na Podhrastovima obezbijediti 30 smještajnih kapaciteta u Općoj bolnici. Drugi se odnosi na povećan broj uzimanja brisova, s obzirom da domovi zdravlja ne mogu opslužiti sve testove koji se uzimaju. Vrlo je bitno da se angažuju privatne i druge ustanove koje mogu vršiti testiranje", rekao je Alikadić.

Za lakše pacijente je dogovoreno obezbjeđivanje izolatorija koji će biti u narednih sedam dana u Buća Potoku, tačnije u Željezničkom školskom centru koji bi mogao da primi između 300 i 400 ljudi.

Trenutno se jedini izolatorij u Kantonu Sarajevo nalazi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu koji ima kapacitet od 100 kreveta od kojih je 94 popunjeno.

XS
SM
MD
LG