Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Против рака дојке - брига о свом телу и велико спремање душе

rssBookmark and Share

Ниш 24.10.2020. Јужна Србија Инфо

 “Октобар је обојен у розе, да подсети жене и девојке да нам се бар једном годишње јаве да направимо клинички преглед дојке, да се старије жене од 50 година јаве на позив државе, да руде скрининг мамографију на две године, а да све болесне жене од рака дојке где спадам и ја имају дуг и квалитетан живот.", рекла ке проф. др Слађана Филиповић.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

“Узбрдо брже” назив је акције којим је Друштво жена са раком дојке “Бисер” из Ниш,  јединствено удружење у свету, обележило Светски дан борбе против рака дојке.

Окупљање у порти Саборне цркве у Нишу уз благослов владике нишког Арсенија отпочела је акција којом су жена са раком дојке, мултидисциплинарни тим доктора, медицинских сестара и техничара који учествују у дијагностици, терапији и рехабилитацији оболелих од рака дојке, дале подршку свим женама које се носе са овом болешћу али су истовремено послале и јасну поруку да је и поред тога могућ квалитетан живот. Након о обраћања протојереја Ненада, чланови Удружења “Бисер” и они који су им се придружили брзим ходом су направили круг око Саборне цркве, кренули ка пешачкој зони, прошли Обреновићевом улицом, а затим кроз Тврђаву направили један круг. 

“За то је потребно и да воде рачуна о свом телу, о тежини, да поштују званичну терапију и да повремено направе и велико спремање своје душе”, каже Слађана Филиповић.
                                           
Она додаје да је пресрећна што се  велики број одазвао њиховој акцији и тако својим присуством допринели ширењу добре енегије.
                                           
Нагласила је да је у борби против рака дојке јако важно његово рано  откривање  и почетак лешења јер је то један од начина да се добија та батика. 

Један од начина да се избори са овом болешћу је и брзи ход.


                                         

“Брзи ход продужава живот нама оболелила од рака свих локализација, а здравима брзо ход помаже да се изгради јак имунитет. Стабилизација  имуног система је јако важна за све особе, а посебно сада у време короне када морамо додатно да се штитимо”, казала је Филиповић.

Јулијана Николић Поповић је једна од жена која је члан Удружења “Бисер”.
                                       
“Бисер” је удружење које помаже свима нама да прођемо  кроз болест што лакше и брже и да једни ддругима будемо подршка.То је суштина “Бисера”, а суштина оваквих окупљања је да упозоримо да осим ковида постоје и друге ствари.Да постоје и да ће увек постојати жене које имају овакав проблем и да је превенција и рано откривање рака дојке кључан и најважнији тренутак у излечењу рака дојке. Потребно је много више говорити о раку дојке, о превенцији, самопрегледима, а медији у томе могу пуно да помогну”, казала је Николић Поповић.
                   
Посебан акценат у Удружењу стављен ја на емапатији и управо та емпатија тима  састављеног од радиолога, хирурга, патолога, онколога, радиотерапеута, психоонколога, физијатара, доктора за палијативно збринавање, епидемиолога, медицинских сестара и техничара, та присност и сигурност у најбољи исход лечења, оболеле жене од рака дојке-чланице “Бисера” посебно цене и зато је друштво сваке године све многобројније.
                             
“Бисер” је основала професор др Слађана Филиповић, која је цео свој професионални век посветила раном откривању и лечењу жена са раком дојке. Основала га је 7. априла 2006. године, са десет младих жена којима је у 2005/2006.години дијагностикован рак дојке, а сада друштво броји више од тристотине жена.

Професор др Слађана је маја 2009. године и сама себи дијагностиковала рак дојке.
                               
Друштво је основано на хришћански празник Благовести, како би жене са озбиљном дијагнозом добиле благу вест, да ће победити рак дојке и наставити са квалитетним животом.


#   Ниш   Слађана Филиповић   Саборна црква   рак дојке   Месец оболелих од рака дојке   Ненад Микић прота   Бисер удружење рак дојке
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима