Linkovi

Remdesivir odobren u SAD kao prvi lek za Kovid-19


Bočice sa remdesivirom u laboratoriji farmaceutske kompanije Gilead Sajenses u Kaliforniji, 18. marta 2020.
Bočice sa remdesivirom u laboratoriji farmaceutske kompanije Gilead Sajenses u Kaliforniji, 18. marta 2020.

Američki regulatori u četvrtak su odobrili prvi lek za lečenje Kovida 19 - remdesivir, antivirusni lek koji se hospitalizovanim pacijentima daje intravenozno.

Lek, koji kalifornijska farmaceutska kompanija Gilead Sajenses zove Vekluri, smanjuje vreme oporavka - u proseku - sa 15 na 10 dana, prema velikoj studiji koju su sproveli američki Nacionalni instituti za zdravlje.

Lek je od proleća imao vanrednu dozvolu američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za korišćenje, ali je sada postao prvi lek koji je dobio puno odobrenje za lečenje Kovida-19. Predsednik Donald Tramp ga je primio kada mu je početkom oktobra dijagnostikovana bolest koju izaziva koronavirus.

Velkluri je odobren za korišćenje kod osoba starijih od 12 godina, sa telesnom težinom od najmanje 40 kilograma, koji su hospitalizovani zbog infekcije koronavirusom. Za pacijente mlađe od 12 godina, FDA će i dalje dozvoljavati upotrebu leka u određenim slučajevima.

Lek deluje tako što inhibira supstancu koju virus koristi da bi se umnožavao u organizmu. Pre nego što se pacijent stavi na lek, potrebni su određeni testovi bubrega i jetre, kako bi lekari bili sigurni da će tretman biti bezbedan i pratili moguće neželjene efekte.

Proizvodjači leka u uputstvima upozoravaju da se ne koristi zajedno sa lekom za malariju - hidroksiklorokinom - zato što on može da mu smanji efikasnost.

"Sada imamo dovoljno saznanja i sve veća sredstva na raspolaganju za borbu protiv Kovida-19", saopštio je predstavnik Gileada, doktor Merdad Parsi.

(ARHIVA) Bočica sa Remdesivirom na univerzitetskoj bolnici u Hamburgu u Nemačkoj. Remdesivir je ranije korišćen u lečenju ebole.
(ARHIVA) Bočica sa Remdesivirom na univerzitetskoj bolnici u Hamburgu u Nemačkoj. Remdesivir je ranije korišćen u lečenju ebole.

Lek je ili već odobren ili ima privremenu dozvolu za korišćenje u oko 50 zemalja, dodao je Parsi.

Cena leka je kontroverzna, budući da nijedna studija nije dokazala da može da pacijentima spasi život. Prošle nedelje, velika studija koju je sprovela Svetska zdravstvena organizacija ustanovila je da lek nije pomogao hospitalizovanim pacijentima sa Kovidom-19, ali ta studija nije uključila kontrolnu grupu koja je dobijala placebo, i bila je manje rigorozna od ranijih, kojima je ustanovljeno da postoji korist od upotrebe tog leka kod pacijenata sa Kovidom 19.

U saopštenju FDA ističe se da su prednosti tog leka, osim u studiji Nacionalnih instituta za zdravlje, takođe utvrđene u još dve studije.

Gilead naplaćuje 2.340 dolara za tretman remdesivirom ljudima pokrivenim vladinim zdravstvenim programima u SAD i drugim razvijenim zemljama, a 3.120 dolara pacijentima koji imaju privatno zdravstveno osiguranje. Suma koju plaćaju direktno pacijenti zavisi od njihovog osiguranja, primanja i drugih faktora.

Do sada, samo steroidi kao što je deksametazon su pokazali da smanjuju rizik od smrti od Kovida-19. FDA je takođe po hitnom postupku odborila korišćenje krvne plazme pacijenata koji su se oporavili od bolesti, a dve kompanije trenutno traže slično odoborenje za svoje eksperimentalne lekove sa antitelima.

XS
SM
MD
LG