24. oktobar  2020. 14.29  | Izvor: Tanjug

Dodik: Srpska zajednica u Sarajevu uništena

BANJALUKA -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom usvajanja Izveštaja o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine, da je u tom gradu potpuno uništena srpska zajednica i imovina Srba vredna 50 milijardi maraka.

"U Sarajevu je, što se tiče Srba, potpuno satrta i uništena srpska zajednica, više od 150.000 ljudi je izašlo, a Srbi su tamo imali više od 50.000 stambenih jedinica, i da svaka u proseku košta 100.000 maraka, što je minimum, to je 50 milijardi maraka bogatstva koje je ostalo u Sarajevu i koje su Bošnjaci dobili za nisku vrednost, a mnoge su i oteli, kao što su stanovi bivših pripadnika JNA koji nikada nisu vraćeni vlasnicima", rekao je Dodik novinarima tokom posete Pelagićevu.

sarajevo, 2

On je dodao, a prenosi RTRS, da činjenice govore o tome da je nad Srbima vršen zločin u logorima, da su bacani u jame oko Sarajeva i da su to pokušali da sakriju, pre svega muslimanski mediji i vlast, a onda i deo međunarodne zajednice.

"Šta mi imamo od tog izveštaja? Imamo, verujem, istinu, a mi hoćemo golu istinu", istakao je Dodik i pozvao sve koji imaju bilo kakve činjenične spoznaje o događajima tokom rata u Sarajevu da ih dostave, jer će se izveštaj dopunjavati u kontinuitetu.

On je rekao da su izveštaj sačinili stranci, a tadašnja vlast Republike Srpske samo ga je prihvatila kao svoj.

"Vlada i parlament Republike Srpske su poništili taj izveštaj koji je bio pun netačnosti i odlučeno je da se pravi izveštaj za Sarajevo i novi izveštaj za Srebrenicu koji će, verujem, biti gotov najviše za mesec dana", najavio je Dodik.

Vlada Republike Srpske, kako prenosi RTRS, primila je danas k znanju Izveštaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje o stradanju Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine.

Inače, predsedavajući Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu je stručnjak iz Izraela Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma, koji se sednici priključio posredstvom video-linka.

Izveštaj se bavio istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu sa istorijskog, vojnog, političkog i drugih aspekata, a odnosio se i na realnu postavku i ulogu medija u izveštavanju tokom ratnog perioda u BiH i konkretno u Sarajevu, prenela je RTRS.