KORONA DIVLJA PO REGIONU: Hrvatska, Slovenija i BiH obaraju rekorde po broju novozaraženih!
Foto: Profimedia

pandemija

KORONA DIVLJA PO REGIONU: Hrvatska, Slovenija i BiH obaraju rekorde po broju novozaraženih!

Region -

Iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine i danas stižu dramatični podaci o rekordnom broju novih potvrđenih slučajeva virusa korona. U te tri zemlje registrovano je skoro 5.500 zaraženih u jednom danu.

U Hrvatskoj su, u poslednja 24 sata, potvrđeno 2.242 nova slučaja virusa korona, a preminulo je 16 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Prethodno je direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar rekao da je u Zagrebu zabeleženo rekordnih 798 novozaraženih, prenosi portal „Indeks“.

U Sloveniji je, prema najnovijim podacima, potvrđeno 1.963 novih slučajeva zaraze virusom korona, 300 više nego dan ranije, a preminulo je 18 ljudi, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.

Reč je o novom crnom rekordu po broju novoobolelih i broju smrtnih slučajeva do sada.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

U Hrvatskoj i Sloveniji svakog dana sve gore, spominje se i potpuno zatvaranje Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan bio i ministar Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi karantin po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, u zavisnosti od situacije.

Od ponoći su zatvorene prodavnice, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, fitnesa. Nastava na fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedeljka neće raditi niti vrtići.

Prema tempu širenja zaraze iz poslednjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana, preneo je Tanjug, pozivajući se na agenciju Hina.

U Bosni i Hercegovini je potvrđen 1.251 novi slučaj virusa korona, od 2.694 testirane osobe, a preminulo je 10 osoba.

To je za 72 novopotvrđena slučaja više nego u prethodnom danu, kada je dnevni bilans prvi put prešao 1.000, a testirano je 287 uzoraka manje, prenosi portal „Kliks“.

U Federaciji BiH registrovano je 669 novih slučajeva, a u Republici Srpskoj 582.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track