Tamburica fest u novom formatu    1Foto: Promo

Sinoć je počeo ovogodišnji, 13. po redu svetski festival tamburaške muzike, „Tamburica fest 2020“, u potpuno novom formatu, kao multimedijalna manifestacija i u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, na kojoj, tokom tri dana održavanja, nastupaju tamburaški sastavi iz  Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Tamburaši sviraju sa svojih destinacija, iz svojih gradova a sve se uživo prenosi putem lajv striminga, internetom preko društvenih mreža i televizijskog prenosa javnih servisa, RTV Srbije, RTV Vojvodine i RTV Republike Srpske. Takođe, Novosađani nastupe majstora pera i žice mogu da prate na velikim led ekranima postavljenim na Sunčanom keju kraj „Štranda“ i na platou ispred „Spens“-a.

Festival je počeo promenadom u kojoj je oficijelni tamburaški orkestar festivala, satkan od majstora pera i žice koji su nastupali na prethodnim smotrama, posetio značajna kulturno istorijska mesta Novog Sada: kuću Mileve Marić Ajnštajn, spomenike našim pesnicima, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Đuri Jakšicu, Sremske Karlovce, centar srpske duhovnosti i kulture, spomenik najčuvenijem tamburašu Janiki Balažu, Studio M i epicentar svetskog tamburaštva, centar grada i Petrovaradinsku tvrđavu.

Epitet „zemlja prijatelj festivala“ ove godine ponela je Italija, pa je za uvodnu festivalsko veče, uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva, najavljen i nastup čuvenog tenora Matije Zanetija a „Tamburica fest 2020“ zvanično otvara Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji, takođe u živom prenosu. Kako ističe dr Jovan Pejčić, direktor festivala, organizatori su u skladu sa razvojem novih tehologija ali i uslovima pandemije u kojima trenutno živimo, odlučili da u okviru kreativnih muzičkih industrija nastave sa očuvanjem i promocijom bogate tradicije.

– Naš cilj je negovanje kulturne baštine pa je ovogodišnji festival organizovan zapravo po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse, ističe dr Pejčić, koji je rekao i da im je u prvom planu, kao društveno odgovornom udruženju najvažnije zdravlje učesnika i publike. Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim gradovima i državama a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike, kako kod nas i u regionu, tako i u bilo kom kraju sveta, bezbedno pratiti prenos uživo putem interneta.

Posebno zanimljivo na ovogodišnjem festivalu je glasanje stručnog žirija, čiji će se članovi iz svojih zemalja javljati u lajv strimingu i saopštavati ocene, pa će i izvođači i publika istovremeno saznati ko je pobednički orkestar i ko su najuspešniji instrumentalisti.

Sva tri festivalska dana, četvoročasovni program sadržaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na „Tamburica festu“ u prethodnih nekoliko godina. Programi počinju od 18 časova.

Tamburica fest u novom formatu    2
Foto: G.N.

Priznanje reditelju Saliju Saliniju od Festivala

Inače, samo pre nekoliko dana, na „6. Balkan panorama film festivalu“ u Izmiru, gde su od 15. do 21. oktobra predstavljena najnovija kinematografska ostvarenja 14 zemalja, svetski festival tamburaške muzike, „Tamburica fest“, imao je posebno mesto. Zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, na smotri filmova u Turskoj je kao specijalni gost predstavljao dr Jovan Pejčić, direktor „Tamburice fest“-a. On je pored promocije na svečanoj ceremoniji uručio i posebno priznanje Saliju Saliniju, organizatoru festivala u Izmiru.

– Reč je o plaketi, specijalnom priznanju „Tamburica festa“ za očuvanje tamburaške kulture za uglednog reditelja Salija Salinija, inače profesora na prestižnoj filmskoj akademiji u Izmiru. On je pre dve godine snimio i režirao dugometražni, 95. minutni film „Tamburica zvuk ravnice“ u kojem je na sveobuhvatan način predstavio našu kulturnu baštinu. Na festivalu je gostovao i Rade Šerbedžija, koji je 2008. godine uz Oliveru Katarinu otvorio prvi „Tamburica fest“ u selu Deronje, pa smo se u druženju rado sećali tih trenutaka, rekao je Pejčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari