Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, rak dojke izlečiv u 95 odsto slučajeva 1Foto: Jovana Stanković / Danas Online

Za žene je veoma bitno da redovno, jednom mesečno, pregledaju svoje dojke i da se u slučaju bilo kakve promene što pre obrate lekaru, saopšteno je na akciji povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

Žene obolele od raka dojke iz udruženja „Budimo zajedno“ obeležile su ovaj dan šetnjom Tašmajdanom, tokom koje su razgovarale sa građanima i objašnjavale da je redovan pregled i rano otkrivanje ove bolesti ključno za izlečenje.

„Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, u 95 do 100 odsto slučajeva, on je izlečiv. U tom slučaju lečenje je kraće, komfornije, žena lakše prođe kroz sve to i vraća se u normalan život“, istakla je predsednica udruženja „Budimo zajedno“ Domina Spasić.

Prema njenim rečima, ukoliko se ova bolest ne otkrije na vreme, lečenje je mnogo teže, zbog čega je redovan pregled veoma bitan.

„Ukoliko govorimo o metastatskom raku, ženama je u tom slučaju mnogo teže. I ne samo njima, nego je teže i za porodicu, društvo, zdravstveni sistem. Kada žena izgubi dojku to je veliki stres i za nju i za porodicu i nakon toga se samopouzdanje jako teško vraća“, objasnila je Spasić.

Cilj današnje akcije bio je da se pošalje poruka ženama da na prvom mestu treba da brinu o svom zdravlju jer, kako je saopšteno, ukoliko su one dobro, biće dobro i svojoj porodici, prijateljima i kolegama.

Udruženje žena obolelih od raka dojke „Budimo zajedno“ pozvalo je sve žene koje se suočavaju sa ovom bolešću da im se obrate, kako bi im pružile sve informacije i podršku koja im je preko potrebna.

U toku je mesec borbe protiv raka dojke, a ovogodišnji slogan kampanje glasi:“Rano otkrivanje čuva život“.

„Pozivam žene da zajedno menjamo lošu statistiku, da ne izbrojimo više nijednu od 1.600 žena, koliko ih godišnje od ove bolesti umre. Do nas je i od nas zavisi da li ćemo svoj život sačuvati” – izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari