Jubilarna kolonija umetničke keramike u Užicu, bez učesnika iz inostranstva  1Učesnici kolonije/Foto: Privatna arhiva

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“, koja je  prethodne 24 godina okupljala umetnike iz celog sveta, ove godine, zbog pandemije krona virusa, održana je bez učešća inostranih umetnika i u  drugačijim uslovima.  

Umesto u avgustu u Zlakusi, selu nadomak Užica koje je poznato po vrsnim majstorima grnčarima, domaći umetnici su stvarali svoja dela u Užicu, od 12. do 22. oktobra, u prostoru galerije „Reflektor“ u zdanju nekadašnje vojne kasarne.

Prethodnih godina, u tom selu, u domaćinstvu porodice Savić, inostrani i domaći umetnici su oblikovali savremena umetnička dela jedinstvenom tehnikom, koju vekovima primenjuju zlakuski grnčari.

Umetnici koriste posebnu smesu gline i minerala kalcita, oblikuju je na drvenom vitlu, nakon čega se radovi prirodno suše i, umesto u keramičkim pećima, peku se na otvorenoj vatri na temperatruri od oko 700 stepeni Celzijusa.

Jubilarna kolonija umetničke keramike u Užicu, bez učesnika iz inostranstva  2
Učesnici kolonije/Foto: Privatna arhiva

Osim povezivanja tradicionalnog načina izrade grnčarije i savremenih tendencija u umetničkoj keramici, kolonija je uspela da oživi i stari grnčarski zanat, koji je nestajao, pa se znatno povećao broj grnčara u tom selu.

Učesnici ovogodišnje 25. kolonije bili su domaći akademski umetnici, od kojih su većina profesori u užičkoj Umetničkoj školi, oni koji žive i rade u inostranstvu i privremeno su se vratili u zemlju, zbog epidemije, kao i učenici te škole.

„Ove godine je neuporedivo drugačije, nego prošle godine, kada su učestvovali i strani umetnici, ali važno je da postoji kontinuitet kolonije, pa makar i u ovakvim uslovima“, ocenila je umetnica Marijana Čurćić, koja je bila učesnica i prošlogodišnjeg saziva.

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka iz Užica, incijatorka kolonije, kaže da se jubilarna kolonija odvijala u drugačijem prostoru i u izmenjenim uslovima, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

„Zbog epidemije, koloniju nije bilo moguće organizovati u Zlakusi, ali prostor u galeriji Reflektor omogućio nam je sve uslove za rad. Koristili smo glinu iz domaćinstva grnčara Savića iz Zlakuse, kod koga smo ranijih godina organizovali kolonije“, kaže naša sagovornica.

Nakon prirodnog sušenja, nastali radovi će se transportovati u Zlakusu, gde će se peći na otvorenoj vatri u istom domaćinstvu, čime će se, kako ističe Bunardžić, zaokružiti ceo autentični postupak oblikovanja gline. Nakon toga, uslediće izložba radova, koja se po tradiciji organizuje krajem godine u Gradskoj galeriji Užice.

Podrška iz sveta                                        

„Bivši učesnici kolonije, upućivali su nam podršku i, posredstvm društvenih mreža, isticali da je važno to što ona nije prekinuta“, kaže Sofija Bunardžić i dodaje da je bilo planirano da se ove godine ugoste umetnici iz Indije, Malezije, Španije, Turske, Rusije, sa Novog Zelanda i iz država našeg regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari