CINS: Manjak kontrole naknada za dolazak poslanika do Narodne skupštine svojim kolima 1Foto: V. M.

Analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da niko ne kontroliše da li narodni poslanici svrsishodno troše naknade za dolazak poslanika do Narodne skupštine sopstvenim kolima, za iznajmljivanje stanova u Beogradu ili za smeštaj i put u inostranstvo i zemlji.

CINS navodi da nedostatak kontrole otvara put zloupotrebama, a da su od početka 2016. do tekuće godine povlastice koristila 283 poslanika, a da je iz budžeta za te namene izdvojeno 299 miliona dinara.

„U tom periodu je samo za gorivo poslanicima isplaćeno 289,6 miliona dinara. Prema važećim procedurama, poslanici nisu ni na koji način dokazivali da su kupili gorivo“, navodi CINS.

Prema rečima bivšeg poslanika i zamenika predsednika Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Milana Lapčevića, problem je u samoj proceduri kojom poslanici ostvaruju te beneficije, a nadležni odbor bi trebalo da poveća kontrolu.

„Ako dolazite sopstvenim prevozom na posao, nikakav problem nije, ali to dokumentujte putarinom, dokumentujte računima za gorivo, svojim prisustvom i tako dalje. Ovako, labavo gledanje, u smislu samo da li ste se pojavili, a da niste dokumentovali da ste došli autom je naravno podložno manipulacijama“, kazao je Lapčević.

CINS- ukazuje da su ove naknade koristili čak i poslanici koji imaju stanove u Beogradu.

Tako je za iznajmljivanje soba u hotelu sa četiri zvezdice ili za iznajmljivanje stana u prestonici, na osnovu računa ili ugovora sa stanodavcem koji se dostavljaju skupštinskoj službi za finansije odnese, od 2016. do kraja 2019. šest poslanika iz budžeta dobilo 6,3 miliona dinara.

Uz pokrivene troškove najma stana, Skupština je za petoro poslanika isplatila i naknadu za odvojen život u iznosu od skoro tri miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari