24. oktobar  2020. 08.50  →  16.18 | Izvor: Tanjug

Nove borbe u Nagorno-Karabahu, do sada stradalo 936 jermenskih vojnika

BAKU/MOSKVA/VAŠINGTON/JEREVAN -

U Nagorno-Karabahu su izbili novi sukobi između Azerbejdžana i jermenskih oružanih snaga, dan nakon što su u Vašingtonu održani razgovori u pokušaju da se okonča konflit u tom regionu Azerbejdžana s većinskim jermenskim stanovništvom.

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova izvestilo je o borbama, prenela je agencija Rojters.

Baku: Preminuo ruski državljanin ranjen u Gandži

Kancelarija azerbejdžanskog državnog tužioca saopštila je danas da je preminuo ruski državljanin ranjen u raketnom napadu na drugi po veličini grad u toj zemlji, Gandžu, pre nedelju dana.

"Državljanin Ruske Federacjie koji je ranjen u raketnom napadu na Gandžu 17. oktobra, preminuo je danas u bolnici, uprkos pruženoj medicinskoj pomoći", kaže se u saopštenju, prenosi TAS S.

U Bakuu je prošle subote saopšteno da je u raketnom napadu na Gandžu poginulo 12 osoba.

Lokalni zvaničnici optužili su azerbejdžanske snage da su granatirali zgrade u glavnom gradu Stepanakertu, što je Baku negirao.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se odvojeno sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije u petak, u novom pokušaju da se okončaju sukobi u Nagorno-Karabahu.

Predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je učinjen napredak u pravcu rešavanja ovog pitanja, bez dodatnih obrazloženja. On je odbio da kaže da li je razgovarao sa liderima neke od ovih zemalja.

Jermenski ministar spoljnih poslova Zohrab Mnatsakanjan je rekao da su razgovori dobro protekli i dodao da će se napori radi prekida vatre nastaviti.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je Baku spreman da pregovara o prekidu vatre ali je optužio Jermeniju za nastavak neprijateljstva.

Neuspeh dva humanitarna prekida vatre, postignutih uz posredstvo Rusije, umanjio je šanse za brzo okončanje sukoba u regionu, obnovljenih 27. septembra.

Do sada stradalo 936 jermenskih vojnika

Ministarstvo odbrane samoproglašene republike Nagorno Karabah saopštilo je danas da je broj jermenskih vojnika stradalih u dosadađnjem toku konflikta, koji je započet 27. septembra u toj oblasti, porastao u poslednja 24 sata za 36 i da sada iznosi ukupno 936.

Pompeo: Azerbejdžan i Jermenija da se vrate pregovorima

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je juče na Tviteru da je tokom odvojenih sastanaka sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, Zohrabom Mnatsakanianom i Džejhunom Bajramovim, razgovarao o ključnim koracima za prekid nasilja u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

"Obe strane moraju da primene sporazum o prekidu vatre i vrate se suštinskim pregovorima", naveo je Pompeo.

pompeo, grcka

Kako navodi Rojters, oba ministra imala su odvojene sastanke s Pompeom koji su trajali oko 30-40 minuta.

Stejt department saopštio je da je Pompeo ukazao obema stranama na značaj ulaska u pregovore.

Na pitanje kako su pregovori prošli, jermenski ministar spoljnih poslova rekao je novinarima da su prošli "veoma dobro" i poručio da će se nastaviti rad na prekidu vatre.

Azerbejdžanski ministar spoljnih poslova saopštio je na Tviteru da je Pompea informisao o "destruktivnoj politici Jermenije, uključujući o granatiranju azerbejdžanskih gradova i civila, raspoređivanju plaćenika i terorista itd".

"Takođe smo razmenili stavove o bilateralnim odnosima", naveo je on.

U međuvremenu, žestoke borbe oko sporne oblasti Nagorno-Karabah nastavljene su i danas, iako su šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana otputovali u Vašington na pregovore o rešavanju decenijama dugog konflikta.

Pompeo je zakazao sastanak sa šefovima diplomatjia dve zemlje nakon što su propala dva sporazuma o prekidu vatre postignuta uz posredništvo Rusije.

Oružani sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su krajem septembra. U sukobima ima žrtava na obe strane.

U N.Karbahu do sada stradalo 936 jermenskih vojnika

Ministarstvo odbrane samoproglašene republike Nagorno Karabah saopštilo je danas da je broj jermenskih vojnika stradalih u dosadađnjem toku konflikta, koji je započet 27. septembra u toj oblasti, porastao u poslednja 24 sata za 36 i da sada iznosi ukupno 936.

Agencija Interfaks izveštava da je kršenjem dva sporazuma o prekidu vatre koji su postignuti uz posredovanje Rusije, nestala nada da bi oružani sukob u Nagorno Karabahu, teritoriji koja se nalazi u Azerbejdžanu, a na kojoj su većina žitelja Jermeni, mogao uskoro da bude okončan, preneo je Rojters.

Srodne vesti