EU nastavalja da podržava Srbiju u drugom talasu koronavirusa

EU nastavlja da podržava Srbiju i njen narod u situaciji kada se zemlja suočava sa sve većim brojem novih slučajeva kovid 19 i hospitalizacija.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.10.2020.

08:46

EU nastavalja da podržava Srbiju u drugom talasu koronavirusa
Foto: Getty/Adam Berry

To je saopštila Evropska služba za spoljne poslove.

Navode da su EU fondovi od jula do sada obezbedili zapošljavanje oko 200 medicinskog i administrativnog osoblja, kao i novu opremu za efikasnu pomoć ljudima u nevolji širom Srbije.

EU je nedavno finansirala i kupovinu 800.000 zašštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera, 100 koncentratora kiseonika, 75 uređaja za anesteziju i ventilaciju, 300 infracrvenih beskontaktnih termometara, 100 koncentratora kiseonika, nove uniforme i podršku za najugroženije stanovništvo kao što su starije osobe, samohrane majke i zajednica Roma.

U Evropskoj službi za spoljne poslove kažu da se ova podršška realizuje u saradnji sa srpskim vlastima i u koordinaciji sa relevantnim agencijama Ujedinjenih nacija.

Ukazuju se da je ova ”hitna podršška” usledila nakon decenija donacija i ulaganja EU u zdravstveni sistem Srbije kroz izgradnju i modernizaciju bolnica, zdravstvenih ustanova i labaratorija.

Od početka pandemije kovid 19 EU je za pomoć Srbiji izdvojila 93 miliona evra, od čega 15 miliona za hitnu pomoć i 78 miliona za ekonomski oporavak.

U Briselu ponavljaju da je EU glavni partner, najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: