Čeka se sporazum evroposlanika sa Dačićem 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Još nije utvrđen zvaničan tajming za početak nove runde dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, kažu za Danas izvori iz sedišta EU.

Prema rečima naših sagovornika, planira se da čim budu oformljena sva tela novog saziva Narodne skupštine, odnosno „Parlament Srbije počne da radi u punom kapacitetu“ predstavnici EP potpišu zvaničan sporazum sa novoizabranim predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem o navedenim sastancima.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, EP će nastojati da naredna faza dijaloga počne „što pre moguće, po mogućstvu tokom novembra, jer će krajem decembra nastupiti praznična pauza u radu institucija u Briselu“, ali konačna odluka o „formi i roku“ biće doneta u dogovoru sa institucijama Srbije, pre svega sa parlamentom.

Istovremeno, nije poznato ni da li će navedeni dijalog moći da se vodi uživo, imajući u vidu aktuelnu pandemiju, iako evroposlanici imaju dozvolu da putuju u zemlje sa zelene epidemiološke liste, kao i u Belgiju, koja je na crvenoj listi, uz diplomatske pasoše.

U tom kontekstu razmatra se i mogućnost organizovanja sastanaka putem video-linka tokom zime.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za Danas da je glavni preduslov za formulisanje tema međustranačkog dijaloga pod okriljem EP da se u Skupštini Srbije formira novi saziv Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, „jer je to mehanizam saradnje Evropskog parlamenta i Narodne skupštine Srbije“.

– Na čelu zajedničkog Odbora u prethodnom sazivu parlamenta u ime Srbije nalazio se poslanik Vladimir Orlić, a Tanja Fajon je prošle godine izabrana za predstavnicu Evropskog parlamenta u tom telu. Ne treba isključiti ni mogućnost da će Ivica Dačić zameniti Orlića na čelu Odbora, jer su postojali slučajevi u pojedinim državama, recimo u Crnoj Gori, da se predsednik parlamenta nađe i na takvom položaju. U svakom slučaju, i da ne bude na čelu Odbora, Dačić može da odigra važnu ulogu u razgovorima koji se budu vodili uz posredovanje EP-a. Mada je javnost u Srbiji sa velikim iznenađenjem dočekala njegov izbor za predsednika Skupštine, uglavnom doživevši tu vest kao srozavanje funkcije Dačića, koji je bio šef diplomatije, moguće je da nije slučajnost što je baš on postavljen na čelo parlamenta, ako se ima u vidu činjenica da će politički dijalog vlasti i opozicije biti glavna tema 2021, kao priprema za izbore koji se očekuju najkasnije početkom 2022. U tom procesu, moglo bi da bude od koristi dugogodišnje diplomatsko iskustvo Ivice Dačića, ukazuje naš sagovornik.

Štiplija ističe da postoji mogućnost da Evropski parlament „pre nego što se, uopšte, upusti u posredovanje u razgovorima stranaka u Srbiji“ organizuje neku „monitoring misiju“ da „skenira situaciju u našoj državi“, kako bi se evroposlanici iz prve ruke upoznali sa problemima koji postoje u funkcionisanju demokratije.

On, takođe, napominje da se očekuje da Odbor EP za spoljne poslove verovatno u martu naredne godine donese Rezoluciju o Srbiji, u kojoj će jedna od tema biti i „parlamentarni dijalog“, a pre usvajanja takvog dokumenta očekuje se da izvestilac za Srbiju EP Vladimir Bilčik predstavi ove jeseni, verovatno već u novembru, nacrt svog izveštaja o situaciji u Srbiji.

Formiranje odbora naredne sedmice

Kako Danas nezvanično sastaje, novi saziv parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija trebalo bi da formiran u narednih sedam dana. Očekuje se da u istom roku bude odlučeno i ko će biti predsednici Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljnu politiku. Članovi navedenih odbora su već određeni, ali se još ne zna ko će biti šefovi. Kako navode naši izvori, odlučeno je da Odbor za evropske integracije ubuduće predvodi neko od predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, „moguće Elvira Kovač“, a Odbor za spoljnu politiku pripao je Socijalističkoj partiji Srbiji, i tvrdi se da će šef tog odbora biti Žarko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari