BiH

Aleksandar Lukić: Politika NDP ista, razvoj Banjaluke kroz konkretna rješenja

Aleksandar Lukić: Politika NDP ista, razvoj Banjaluke kroz konkretna rješenja
Foto: N.N. | Aleksandar Lukić: Politika NDP ista, razvoj Banjaluke kroz konkretna rješenja

Predsjednik Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta i nosilac liste te stranke za Skupštinu grada Banjaluka Aleksandar Lukić kaže da je NDP planom za razvoj Banjaluke pod nazivom "10 x 10" ponudio 100 konkretnih mjera za rješavanje postojećih problema.

Dio ste koalicije koja podržava kandidaturu Igora Radojičića za gradonačelnika. Kako gledate na to s obzirom na suprotstavljene stavove iz 2016?

LUKIĆ: Gradski odbor Narodnog demokratskog pokreta odlučio je da pruži podršku ponovnoj kandidaturi Igora Radojičića, jer smatramo da je aktuelni gradonačelnik sa svojim timom u protekle četiri godine kvalitetno upravljao gradom, a da je sadašnja administracija realizovala mnoge komponente našeg plana iz 2016. godine, te sprovela veliki broj reformi i aktivnosti koje su bile dio programa NDP-a za Banjaluku.

Opredijeljeni smo za učešće u rješavanju otvorenih pitanja kroz konstruktivne ideje i programska rješenja po kojima je NDP prepoznatljiv. Mi i danas zadržavamo nepromijenjenu poziciju, te smo našim planom za razvoj Banjaluke pod nazivom "10 x 10" ponudili 100 konkretnih mjera za rješavanje postojećih problema.

Naš program za 2020. godinu nastavak je politike kontinuiteta za koju se zalažemo, poput vraćanja zemljišta Poljoprivredne škole i bivše željezničke stanice u posjed grada sudskim putem.

Šta određujete kao prioritete za građane u narednom periodu?

LUKIĆ: Neophodno je nastaviti širenje i formiranje novih poslovnih zona s otvaranjem prve slobodne ekonomske zone na teritoriji grada, ubrzati razvoj i izgradnju tehnološkog parka, uraditi program razvoja lokalnog socijalnog preduzetništva. Ovo su sve oblasti u kojima je NDP kroz rad u Vladi Republike Srpske u protekle dvije godine dao značajan doprinos.

Takođe, za realizaciju našeg plana neophodno je raditi na efikasnosti javne uprave. Po pitanju infrastrukture želja nam je da podržimo inicijative gradske administracije u pogledu brojnih projekata, a kao najvažniji i strateški projekat za grad insistiraćemo na izgradnji glavnog kanalizacionog kolektora i prečišćača otpadnih voda, kao i novog gradskog mosta u naselju Dolac.

Kakve su još mjere potrebne da bi se obezbijedila radna mjesta, prvenstveno za mlade?

LUKIĆ: Naš plan je nastaviti raditi na stvaranju ambijenta za dovođenje novih investitora, a posebnu pažnju ćemo posvetiti našim ljudima iz dijaspore koji su ozbiljni preduzetnici, te je s njima neophodno unaprijediti saradnju i imati stalnu komunikaciju. Mladima je potrebno obezbijediti subvencije za samozapošljavanje i pokretanje prvog biznisa, na primjer kroz aktiviranje praznih prostora u gradskom vlasništvu i oslobađanje komunalnih taksa, te uvesti subvencije za kupovinu prve nekretnine za mlade bračne parove.

U ovoj godini je konačno utvrđena lokacija za centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Banjaluci?

LUKIĆ: S obzirom na to da sam i sam sin palog borca i borac Vojske Republike Srpske, ovo pitanje je za mene kao i mnoge druge naše sugrađane jako emotivno. Smatram da je dobro rješenje, a i sami smo se godinama unazad zalagali za to - podizanje ovog spomenika neposredno uz Palatu Republike, kod spomenika banu Milosavljeviću. Na ovaj način porodice poginulih boraca, njihovi preživjeli saborci i poštovaoci imaće spomenik u blizini hrama Hrista Spasitelja i moći će se obaviti svi vjerski običaji kad god neko za tim osjeti potrebu.

Koja su Vaša i očekivanja NDP-a u Banjaluci i gdje vidite grad za pet godina?

LUKIĆ: Naša očekivanja su da ćemo imati značajnu participaciju u radu gradske skupštine i da ćemo na taj način biti u dobroj poziciji da sprovodimo plan za razvoj grada. Banjaluku kroz pet godina vidim kao solidno razvijen centralnoevropski grad s izuzetnom perspektivom, što će Banjalučanima omogućiti uslove za dobar i kvalitetan život, mladima obezbijediti mogućnost da svoju budućnost planiraju ovdje, a penzionerima pružiti mirnu i dostojanstvenu starost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije