Alternative odloženom 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 1Foto: Stanislav Milojković

Zajednička odluka predsednika Odbora sajma knjiga, akademika Dušana Kovačevića, gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla i generalne direktorke Beogradskog sajma Danke Selić da se 65. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, sa tradicionalnog oktobarskog termina, zbog pandemije virusa korona pomeri za sredinu decembra, doneta je u zadnji čas – krajem oktobra.

Uprkos tome oktobar je ostao mesec knjige jer su se gotovo svi izdavači iz Srbije odlučili na samostalne akcije sajamnih sniženja cena knjiga u knjižarama i posredstvom onlajn prodaje i objavljivanje novih naslova.

Zajednički alternativni odgovor na odlaganje glavnog bazara knjiga u Srbiji i ovom delu Evrope izostao je, mada je posle male pingpong komunikacije sa Gradskim sekretarijatom za kulturu i republičkim Kriznim štabom za borbu protiv korone Udruženje profesionalnih izdavača Srbije dobilo zeleno svetlo da ovog vikenda na Trgu republike u Beogradu organizuje dvodnevni sajam knjiga.

Manifestaciju Knjiga na Trgu organizuje 25 izdavača, članova UPIS, koji nemaju svoje knjižare, ali nisu presrećni ni uslovima prodaje i plasmanom svojih naslova preko trenutno najvećih knjižarskih lanaca u Srbiji, iza kojih stoje izdavačke kuće Laguna, Vulkan i JP Službeni glasnik.

Ovaj festival knjige na otvorenom, kako ističu u UPIS, „nastao je iz težnje grupacije profesionalnih izdavača da očuvaju neposredni kontakt sa svojim čitaocima“.

„Knjiga na Trgu je manifestacija koja je namenjena izlaganju izdanja nove i prethodne produkcije određenog broja vrhunskih izdavača koji nemaju svoje knjižare. Biće izložena nova izdanja kao i ona do kojih je u knjižarama teško ili nemoguće doći, tako da je ekskluzivnost ovog nastupa u vidljivosti nevidljivih izdanja. Programi koji okupljaju veći broj ljudi na jednom mestu i u dužem intervalu neće biti organizovani, ali da bi se ipak zadržala festivalska atmosfera, uz podršku medija, UPIS će ovu manifestaciju učiniti vidljivom i uspešnom nizom akcija i posle vikenda na Trgu republike“, navodi se u saopštenju izdavačke kuće Arhipelag, jedne od članica UPIS, u kome se najavlju specijalni festivalski popuste od 30 do 70 posto.

Drugo, Udruženje izdavača i knjižara Srbije neće učestvovati u manifestaicji Knjiga na Trgu, a nekoliko dana pre ove manfestacije, 19. oktobra u Holu Doma omladine u Beogradu otvoren je tradicionalni Mali sajam knjiga knjižare Beopolis, u kome učestvuje više od 30 izdavača iz Srbije i regiona, čije se knjige prodaju sa sajamskim popustom.

Ovaj prvi alternativni odgovor u Domu omladine na razna nezadovoljstva radom tradicionalnog Beogradskog sajma knjiga, ove godine obuhvata i književne promocije i tribine izdavača.

Pojedinačno, prvi među izdavačima sa redovnim sajamskim aktivnosti krenuli su Dereta i Geopoetika, u čijoj novootvorenoj knjižari u Beogradu sajamski popusti traju od 7. do 31. oktobra.

Sledeći, koji su se otvorili sa sajamskim akcijama, bili su Laguna, Arhipelag i Zavod za udžbenike.

U knjižarama u 50 gradova širom Srbije Arhipelagova izdanja u okviru sajamske akcije Nema sajam, ima knjiga, od 15. do 31. oktobra, imaju sajamske cene.

Dan duže, do 1. novembra, u Laguni traje više sajamskih akcija i sniženja na štampana izdanja i gift program.

U ovoj izdavačkoj kući ističu da u njihovim knjižarskim lancima sajamski popusti važe i za naslove još 90 izdavača, što bi u knjižarama Defi trebalo da doprinese sajamskoj atmosferi, dok je za onlajn kupovinu Laguna obezbedila posebne pogodnosti – besplatnu isporuku na teritoriji Srbije, a za prostor Hrvatske, Crne Gore i BiH smanjena je na 10 evra.

Knjižarski lanac Vulkana u sajamske popuste ušao je 18. oktobra, a dva dana kasnije počeli su i Pčelicin sajam knjiga na internetu IK Pčelica iz Čačka i Glasnikov sajam, koji će trajati do prvih dana novembra.

Službeni glasnik je najotvorenije saopštio da „zbog aktuelne globalne situacije s korona   virusom ove godine u Beogradu neće biti održan Međunarodni sajam knjiga u tradicionalnom periodu i formatu, zbog čega će ljubitelje svojih izdanja obradovati organizovanjem akcije Glasnikov sajam knjiga, koja će obuhvatiti popuste 30 do 90 posto za kupovinu njegovih naslova.

Kreativni centar je zbog činjenice da u poslednoj nedelji oktobra neće biti održan Sajam knjiga, najavio da će svojim čitaocima od 23. oktobra do 2. novembra ponuditi sajamske popuste, besplatnu dostavu i preporuke knjiga za sve uzraste u svojim knjižara i na sajtu, uz besplatnu dostavu na teritoriji Srbije.

„Šanse da se održi Beogradski sajam knjiga veoma su male. Ove godine nije bilo ni Londona, ni Bolonje, a ni Frankfurta uživo, nego onlajn. To je tako i tu nema pomoći, ali ono što možemo da uradimo jeste da pokušamo da nadomestimo bar deo atmosfere sa sajma knjiga nekakvim drugim akcijama. Tu se, zbog potrebe socijalne distance, najviše razmišlja o pogodnostima u internet prodaji i prodaji u knjižarama gde se ta distanca uz obavezno nošenje maski može organizovati. Kontakti sa piscima i potpisivanja je moguće organizovati preko video-linkova posredstvom interneta ili kroz odloženu mejl komunikaciju uz posredovanje izdavača. Ali, u svima nama ostaće da tinja žar onog starog sajma knjiga uz želju da se sledeće godine u oktobru vidimo pod kupolama sajma, onako kako smo se viđali svih ovih prethodnih godina“, kaže za Danas Dejan Begović, izvršni direktor Kreativnog centra.

Iščekivanje druženja uživo

Kao i većina izdavača, oglasili smo onlajn sajam koji traje do 31. oktobra. U našoj knjižari u Beogradu takođe se može dobiti popust na veliki broj izdavača. Odziv je sjajan, ali ja ne mogu da ne budem tužna – od samog osnivanja se družimo sa našim mladim čitaocima na Beogradskom sajmu knjiga, upoznajemo se, grlimo se, razgovaramo, razmenjujemo utiske… Na društvenim mrežama primećujemo da i njima nedostaje taj sajam uživo, ako ne i više nego nama, pa možemo samo da se nadamo da nam pandemija neće pojesti i narednu godinu i da ćemo se makar 2021. družiti u onoj gužvi, haosu i lepoti koju Sajam knjiga za nas predstavlja – ističe za Danas Jasmina Marković Karović, vlasnica i urednica izdavačke kuće Urban rids.

Sajam virtuelan, knjige stvarne

Iako se, zbog već trajućih okolnosti usled kovid pandemije, ove godine odustaje od Sajma knjiga u Beogradu, knjige su ono od čega se ne odustaje! Zato je izdavačka kuća Agora za sve ljubitelje knjige i svoje čitaoce pripremila pravi sajamski popust koji će čitalačkoj publici omogućiti olakšani vid kupovine i uštedu vremena…

Alternative odloženom 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2
Foto: Agora

Od 22. oktobra do 5. novembra zainteresovani mogu uživati u Agorinim autorima po specijalnim cenama, kao i u 30 novih naslova koji su obeležili 2020. godinu. Više na sajtu agoraknjige.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari