Univerzitet u Beogradu: Nezakonito rešenje kojim se profesoru zabranjuje rad na Bogoslovskom fakultetu

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu saopštio je danas da je nezakonito rešenje koje je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta uručio prof. Rodoljubu Kubatu, kojim mu se zabranjuje da predaje na tom fakultetu.
"Analiza odredbi zakona, kao i relevantnih opštih pravnih akata fakulteta, ukazuje da doneto rešenje dekana nije u skladu sa propisima i da bi njegovo izvršenje dovelo do povrede prava profesora Kubata", navodi se u saopštenju.
 
Napominju da navodi iz rešenja dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta otvaraju mnoga pitanja iz domena tumačenja više zakona i univerzitetskih propisa, ali i suštinsko pitanje očuvanja dostojanstva profesije univerzitetskog nastavnika.
 
Podsećaju da Član 7 Kodeksa profesionalne etike UB utvrđuje se da je "Univerzitet dužan da svakom članu univerzitetske zajednice osigura uživanje svih prava koja se ostvaruju u njegovom okviru, kao i poštovanje prava zajemčenih Ustavom i zakonima."
 
Članom 5 Kodeksa se naglašava princip kolegijalnosti: "Članovi univerzitetske zajednice dužni su da neguju odnose saradnje koji su zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju, vodeći računa o akademskim interesima Univerziteta kao celine."
 
"U tom duhu Uprava Univerziteta, zajedno sa Ombudsmanom i pojedinim članicama Univerziteta, deluje i pruža podršku profesoru Kubatu", navodi se u saopštenju rektorskog kolegijuma.
 
Navode da rektorski kolegijum i Ombudsman Univerziteta, uz podršku univerzitetskih tela i organa, nastoje da zajedno i u saradnji sa Pravoslavno bogoslovskim fakultetom urede pitanja "davanja i eventualnog povlačenja odobrenja za službu učenja", uvažavajući sve specifičnosti tog fakulteta, ali poštujući zagarantovana i jednaka prava svih članova akademske zajednice.
 
Podsećaju da je 9. oktobra 2020. godine dr Rodoljubu Kubatu, redovnom profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta UB uručeno je rešenje kojim mu dekan Bogoslovskog fakulteta "utvrđuje zabranu vršenja poslova" na radnom mestu nastavnika akademskih studija, bez prava na žalbu.
 
Rešenje je doneto na osnovu pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, kojom mu se povlači odobrenje za službu učenja na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu.
 
U Rešenju se najavljuje i da će dekan doneti rešenje o prestanku radnog odnosa.
  • Jogi Letač

    24.10.2020 17:06
    @Штрандуша, ako Bogoslovski fakultet želi biti član Univerziteta u Beogradu, mora i da poštuje pravne standarde, kao i svaki drugi fakultet koji čini ovaj Univerzitet. Naravno, niko im ne brani da izađu iz okrilja BU, pa onda da rade po svome, ali onda bi bili u rangu sa bilo kojim privatnim fakultetom, što im baš ne paše. Što bi u narodu rekli: ne može da sediš na dve stolice.
  • Lanselot

    24.10.2020 14:54
    Sloboda
    Zašto mu je toliko stalo da predaje na Bogoslovskom fakultetu? Teolog je pa valjda zna kakva su tamo pravila i sa kime ima posla. Kao da je vegan zapeo da bude član lovačkog društva ili da radi u mesari - ali po svome.
  • Штрандуша

    24.10.2020 12:15
    Нека му Пешчаник да посао. Ово је као кад би рабин предавао на некој медреси, секуларност подразумева и немешање државе у црквена посла.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.