Najnovije vesti
Kultura Vesti
SMEH JE LEK Počeo "Gavran fest" u Madlenijanumu

SMEH JE LEK Počeo "Gavran fest" u Madlenijanumu

Volim teatar koji se ne srami emocija, kazao je čuveni dramski pisac Miro Gavran, gost Beograda.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Gavran Festival Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Gavran Festival

Pod motom "Smeh je lek" u Madlenijanumu se od 22. do 25. oktobra odvija festival predstava rađenih po komadima čuvenog pisca Mira Gavrana, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Publika će biti u prilici da vidi četiri ostvarenja, tri iz Srbije i jedno iz Hrvatske.

A početak manifestacije obeležava "Noć bogova" u režiji Marka Manojlovića (Teatar tri glumca).

- Komad je nastao osamdesetih godina prošlog veka, u središtu priče su Luj XIV, Molijer i dvorska luda. Kroz njihove razgovore i odnose razvija se zapravo pitanje odnosa umetnosti i vlasti, umetnika i vlastodržaca, ima li i može li među njima biti iskrenog kontakta, prijateljstva... - rekao je Dejan Lutkić, protagonista ovog ostvarenja u kome igraju i Vojin Ćetković i Nebojša - Cile Ilić.

Foto: Madlenijanum / Ustupljene fotografije

Govoreći o tome da ovu predstavu igraju već pet godina, da je praćena velikim zanimanjem - izvođena širom regiona i Evrope, Lutkić je napomenuo da nijedno izvođenje nije isto i da oni, glumci, posle svakog izvođenja preispituju ne samo kakvo je bilo već i kako pulsiraju pitanja koja otvara.

Pomenimo, ovo je jedanaesto izvođenje "Gavran festa", a Srbija je peta zemlja u kojoj se odvija. Prvi je bio 2003. u Trnavi (Slovačka), a potom i u Krakovu (Poljska), Pragu (Češka) i Augsburgu (Nemačka).

Obraćajući se juče medijima, Miro Gavran je, između ostalog, istakao zahvalnost i važnost što se manifestacija održava u okolnostima obeleženim pandemijom.

Pročitajte još

- Korona je globalni fenomen koji nas je, verujem, zadesio i kako bismo se osvestili koliko smo krhki, da nismo i ne možemo biti vladari života i smrti. Samo nas solidarnost može spasti. Lično, trudim se da budem obazriv i oprezan, ali ne treba prestati živeti, raditi... Teatar je najkrhkija umetnost i u ovim uslovima bori se za preživljavanje, a publika je, mislim, sigurnija u teatru nego, na primer, u javnom prevozu ili u raznim lokalima - kazao je Gavran.

Govoreći o svom odnosu prema teatru, rekao je i:

- Volim teatar koji se ne srami emocija, koji je naklonjen glumcima i publici. Kao pisac mogu postojati samo ako me glumci i publika prihvate. Da Molijera i Šekspira nije prihvatila publika njihovog vremena, mi danas za njih ne bismo znali. Nisam protiv eksperimenta ako nosi kvalitativni potencijal, ali nisam ni pobornik eksperimenata koji su zapravo sami sebi cilj - rekao je Miro Gavran.

Nebojša - Cile Ilić, Vojin Ćetković i Dejan Lutkić u "Noći bogova"
Foto: Promo
Nebojša - Cile Ilić, Vojin Ćetković i Dejan Lutkić u "Noći bogova"

Predstava "Teško je reći zbogom" Teatra "Vihor" iz Beograda, zakazana za 23. oktobar, odložena je zbog bolesti glumice. Zatim, 24. oktobra igra se "Sladoled" Narodnog pozorišta Niš, a 25. "Hotel Babilon" Teatra "Gavran" iz Zagreba, monodrama u kojoj Mladena Gavran igra čak 11 likova.

Miro Gavran slovi za najplodnijeg savremenog hrvatskog pisca, autor je dramskih tekstova od kojih je nastalo više od 350 premijera širom sveta, a njegova dramska dela na sceni videlo je preko četiri miliona gledalaca. Takođe je objavio 10 romana, dve zbirke kratkih priča, jednu zbirku poezije, kao i 10 knjiga za decu i mlade.

Odabrane komedije

U subotu u podne u Madlenijanumu je promocija knjige "Odabrane komedije Mira Gavrana" (govori Venko Andonovski), a u javnom čitanju komada "Pivo" učestvuju Dragan Vujić Vujke, Lako Nikolić i Nadežda Kostić.

VIDEO: Branka Katić predstava BDP