23. oktobar  2020. 14.19  →  19.32 | Izvor: RTV (Ivana Kamenarac)

Kovid redari po kafićima kontrolišu sprovođenje epidemioloških mera

NOVI SAD -

Od 17. oktobra svi uslužni objekti moraju da imaju tzv. kovid redara čiji je zadatak da kontroliše poštovanje epidemioloških mera kako od strane zaposlenih tako i od strane gostiju. Istovremeno sa uvođenjem ove obaveze država je najavila pooštrene kontrole ugostiteljskih objekata kao i sankcije za nepoštovanje propisa. Da li je uz silnu kontrolu i pravila, ispijanje kafe ili ručavanje u restoranu i dalje gušt ili ne?

video icon

Ovakvo obaveštenje od proteklog vikenda nalazi se na ulazu u svaki ugostiteljski objekat, a u slučaju da ga previdite "korona redar" trebalo bi da vam skrene pažnju na to da zaštitnu masku morate nositi sve dok ne sednete za sto.

"To što je nametnuto kao obaveza kad se na kraju rastumači onako narodski ispada da mi treba da izbacujemo ljude iz naših objekata što niko od nas kao domaćin neće uraditi, jer, kako da vam kažem, sama reč ugostiteljstvo znači da mi treba da budemo dobri domaćini i da nekoga ugostimo, a ne da budemo strogi i da glumimo policiju." kaže Karmen Krivokapić iz Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Ispoštovati mere, a istovremeno ispoštovati i gosta koji treba da se oseća ugodno, biće novi izazov za sve ugostiteljske radnike kojima je zbog korone otežano poslovanje, budući da im je ograničeno radno vreme kao i broj ljudi koje smeju da ugoste.

Uprkos tome iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije smatraju da je ovo dobra mera i pozivaju svoje članove da je poštuju.

"Ovde se ne radi ni o kakvoj naredbi, već o potrebi da zaista sačuvamo i goste i zaposlene. Tako da u narednom periodu ukoliko želimo da imamo goste u hotelima i restoranima onda moramo da imamo i te redare što možda nije baš uputna mera ali je činjenica da je praktična i da jedino na taj način ćemo moći da održimo rad u ugostiteljskim objektima.", poručio je direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, Georgi Genov.

Ovakav oblik kontrole pre nas uvela je susedna Hrvatska i prema iskustvima iz te zemlje uvođenje kovid redara umnogome je doprinelo smanjenju broja gostiju, jer su sami gosti nove okolnosti u kafićima i restoranima ocenili ne kao gušt već kao zatvor.

Tagovi
Srodne vesti