Dostupni linkovi

Zbog ubistva sarajevskih policajaca saslušano 300 svjedoka 


Mjesto nesreće, Alipašino Polje, Sarajevo, 26. oktobar 2018.
Mjesto nesreće, Alipašino Polje, Sarajevo, 26. oktobar 2018.

Tokom istrage zbog ubistva dva policajca iz Sarajeva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića do sada je saslušano i ispitano 300 osoba navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

"Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba. Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine", navodi se u zajedničkom saopćenju Uprave policije i Tužilaštva.

Dvije institucije nisu se do sada oglašavale o toku istrage.

Sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.

Zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom dvojice sarajevskih policajaca jednomjesečni pritvor je 30. oktobra 2018. određen Srećku Trifkoviću.

Trifković je dio grupe od 24 osobe protiv kojih se vodi proces u predmetu "Volan" u Sudu BiH. Riječ je o organizovanoj grupi koja se dovodi u vezu s teškim krađama vozila.

Također, u saopštenju se navodi da je poligrafski testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

"Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom ostvarena saradnja s osam država i to SAD-om, Kanadom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Slovenijom, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS", stoji u saopštenju.

XS
SM
MD
LG