Dostupni linkovi

Glavni vođa oporbe u Armeniji pušten na slobodu uz jamčevinu


Čelnik armenske stranke Gagik Carukijan razgovara s medijima nakon puštanja iz pritvora, 22. listopada.
Čelnik armenske stranke Gagik Carukijan razgovara s medijima nakon puštanja iz pritvora, 22. listopada.

Glavni čelnik oporbene stranke u Armeniji pušten je uz jamčevinu gotovo mjesec dana nakon pritvora u slučaju kupovine glasova koji naziva politički motiviranim.

Gagik Carukijan, bogati poduzetnik i čelnik Stranke prosperitetne Armenije (BHK), optužen je za izborno podmićivanje tijekom parlamentarnih izbora 2017. godine.

Pušten je iz pritvora 22. listopada uz jamčevinu od 206.000 dolara.

Pozivi za oslobađanje šefa najveće armenske parlamentarne oporbene snage uslijedili su 27. rujna nakon izbijanja sukoba između Azerbajdžana i armenskih snaga zbog područja Nagorno-Karabah.

Ljudi iz BHK-a i drugi oporbeni političari rekli su da će puštanje Carukijana ojačati nacionalno jedinstvo suočeno s onim što Armenija vidi kao egzistencijalnu prijetnju Nagorno-Karabahu, teritoriju smještenom unutar Azerbejdžana, ali pod nadzorom Armenaca.

Carukijan je priveden 25. rujna, nešto više od tri mjeseca nakon što mu je parlament kojim dominiraju saveznici premijera Nikola Pašinijana oduzeo saborski imunitet i omogućio tužiteljima da pokrenu kaznenu istragu protiv njega.

Pašinijan, reformist koji je zahtijevao antikorupcijsku kampanju, na vlast je došao 2018. godine nakon masovnih narodnih prosvjeda.

Služba nacionalne sigurnosti tvrdi da je Carukijan "stvorio i vodio organiziranu skupinu" koja je kupila više od 17.000 glasova za BHK tijekom parlamentarnih izbora 2017. godine.

Istraga o izbornoj prijevari dovela je do podizanja optužnice protiv 14 osoba, među kojima su i dvojica bivših zastupnika BHK u parlamentu, te ispitivanja više od 160 drugih osoba.

Carukijan i njegova stranka tvrde da je Pašinijan naložio kazneni postupak kao odgovor na pozive čelnika BHK za ostavkom vlade. Pašinijan poriče da je slučaj politički motiviran.

Sud u Erevanu je u lipnju odbio dopustiti Carukijanovo uhićenje. No, tu je odluku kasnije poništio armenski Apelacijski sud, koji je naložio nižem sudu da održi novo ročište.

Sudac tog nižeg suda odobrio je Carukijanovo pretkrivično uhićenje 25. rujna. Isti sudac pristao mu je odobriti jamčevinu.

Odvjetnici obrane tvrde da su tužitelji tražili uhićenje Carukijana unatoč tome što nisu dokazali da je njihov klijent vršio pritisak na svjedoke ili ometao istragu Službe nacionalne sigurnosti.

Stranka BHK je bila dio prvog kabineta Pašinijan, formiranog nakon antivladinih prosvjeda koji su doveli do mirnog pada dugogodišnjeg predsjednika Serža Sarkisijana u travnju 2018. godine.

XS
SM
MD
LG