Beograd dobija novi bioskop 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan, pre 80 godina, list Pravda najavljivao je otvaranje novog bioskopa u Beogradu, dok je list Vreme pisao o tome u koje se svrhe, osim za zabavu, koristio film u Češkoj.

List Pravda je novi bioskop u Beogradu opisao kao „najveći i najluksuzniji prestonički bioskop“.

Beograd dobija novi bioskop 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Otvaranje je bilo zakazano za 24. oktobar, od 21:30, i to velikom premijerom skupocenog „Metro Goldvin“ muzičkog šlagera. Prema pisanju lista, to je bio komad koji je širom sveta postizao trijumfalne uspehe.

Prve gledaoce je na filmskom platnu, kako je pisala Pravda, čekao „divan ljubavni roman jednog lepog kozačkog kneza, pun raskošnih prizora i uzbudljivih momenata koji se gledaju sa pravim uživanjem“.

Glavne uloge tumačili su Nelzon Edi i Ilona Masej koji su u filmu izveli i niz različitih melodija.

U najavi je bilo naznačeno da će prvu projekciju u novom beogradskom bioskopu na Terazijama ispratiti samo posebne zvanice, diplomatski kor, predstavnici vlasti i medija.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme se takođe bavio filmom, ali filmom koji bi mladima poslužio kao pomoćno sredstvo pri izboru zanimanja.

Beograd dobija novi bioskop 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Naime, Institut ljudskog rada u Pragu proučavao je naklonosti mlađe populacije prema različitim profesijama. U saradnji sa školama, a u cilju tog istraživanja, Institut je organizovao prikazivanje filmova koji bi mlade upoznali sa velikim brojem zanimanja.

„Pored filmova koji će pružati pogled u radionice, fabrike i na rad u raznim granama privrede, izradiće se još i specijalni filmovi koji će detaljno prikazati ispravan i neispravan postupak u raznom radu“, pisalo je Vreme.

Kako je navedeno u tekstu, ti filmovi nisu imali za cilj samo da upoznaju omladinu sa budućim profesijama, već su korišćeni i za školovanje radnika.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari