23. oktobar  2020. 06.15  →  09.05 | Izvor: Tanjug

Peskov: Nije u redu reći da bi Moskva više volela Trampa, nećemo tolerisati grubost Zapada

MOSKVA -

Nije u redu reći da bi Moskva više volela da Donald Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov za Prvi kanal.

Istakao je da bi Moskvi odgovarao svaki američki predsednik koji je razmišlja o izgradnji dijaloga sa Rusijom, prenosi TAS S.

Peskov, Rusija,

Peskov se osvrnuo na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je „Rusija sarađivala i sarađivaće sa svakim predsednikom SAD kojeg je izabrao američki narod“.

„S tim u vezi, ne bi bilo ispravno reći da nam se Tramp više sviđa“, primetio je portparol ruskog predsednika. Dodao je da je „pod Trampom uvedeno puno sankcija i preduzeto je mnogo neprijateljskih koraka, a rusofobija se izražavala u raznim prilikama“. „Definitivno smo zainteresovani za (američkog)predsednika koji će u jednom trenutku razmišljati o tome šta je zaista u interesu Sjedinjenih Država što se tiče odnosa sa Rusijom“, naglasio je Peskov.

Na pitanje da li će Rusija držati otvorena vrata za dijalog ukoliko demokratski kandidat Džozef Bajden pobedi na američkim predsedničkim izborima, Peskov je naglasio da Vladimir Putin ima „veliko političko iskustvo“.

Potrebna saradnja, ali nećemo tolerisati grubost Zapada

Rusija neće tolerisati grubo ponašanje zapadnih zemalja i razočarana je reakcijom Nemačke na trenutno komplikovanje odnosa, ali će nastaviti da pojašnjava svoju poziciju, rekao je Peskov.

On je u intervjuu za Kanal jedan zamoljen da prokomentariše izjavu šefa diplomatije Sergeja Lavrova koju su neki mediji interpretirali kao najavu o mogućnosti prekida dijaloga sa Evropskom unijom.

"Naravno niko neće da toleriše grubost i to je Lavrov rekao, ali u isto vreme svi u Moskvi su odlučni da nastave sa pokušajima da objasne naš stav", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Priznao je da postoje "izvesne komplikacije" u odnosima sa Nemačkom te da je potrebna saradnja radi prevazilaženja toga.

"Pomalo smo razočarani što naši pokušaji da radimo zajedno dosad nisu dali rezultata", rekao je Peskov.

Podsetio je na reči predsednika Vladimira Putina da Rusiju i Nemačku povezuju zajednički interesi i projekti, da je Nemačka drugi ruski trgovinski partner posle Kine.

"Trebamo jedni druge", rekao je Peskov.