Zaposleni u turističkim agencijama: Pred bankrotom smo zbog korone, država da pomogne

Zaposleni u turističkim agencijama održali su danas protest ispred Vlade Srbije i Skupštine tražeći da im država pomogne kako bi mogli da nastave da rade. Ukazuju da su zbog korona virusa praktično pred bankrotom.
Zaposleni u turističkim agencijama: Pred bankrotom smo zbog korone, država da pomogne
Foto: Pixabay
Zaposleni u turističkim agencijama iz gotovo cele Srbije kažu da su nezadovoljni zbog toga što država nije preduzela ništa da ih zaštiti od kada je počela pandemija. Kako kažu, od marta meseca su praktično bez prihoda. Zbog toga traže da se država aktivira i da im pomogne da počnu da rade normalno.
 
Da im je posao ugrožen, ukazuju i turistički vodiči. Jer, kako kažu, turstičke agencije bez njih ne mogu da funkcionišu.
 
"U kom smislu smo mi možda u malo gorem položaju - zato što je naš posao sezonski, mi radimo uglavnom od marta do novembra i veliki problem je zapravo što vrlo mali broj vodiča je u stalnom radnom odnosu, naročito na mestu turističkog vodiča, naš Zakon nam dozvoljava da radimo na ugovore o privremenim i povremenim poslovima, o autorskoj delatnosti, a država nas u tom smislu nije prepoznala", kaže turistički vodič Milica Lenasi.
 
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije Aleksandar Seničić kaže da je nedopustivo što nadležni ne reaguju na apel zapslenih, jer kako kaže, zbog aktuelne situacije, može se očekivati da će u narednom periodu mnogi u turističkim agencijama ostati bez posla.
 
"Mi smo do sada slali nebrojani deo zahteva ili molbi za pomoć koje smo uputili i resornom ministarstvu i predsednici Vlade i predsedniku Aleksandru Vučiću, nažalost na njih nismo dobili nikakav odgvor, ovo je samo slika jedna katastrofalne situacije u kojoj se nalaze turističke agencije, renta kar kompanije, vodiči, nismo dobili nikakvu sektorsku pomoć", kaže Aleksandar Seničić iz YUTA.
 
Zaposleni u trustičkim agencijama kažu da ukoliko nadležni ne budu reagovali na njihove zahteve da će u narednim danima radikalizovati protest.
  • hm

    23.10.2020 14:29
    Ja ustvari ne razumem sta ovi ljudi hoce. Da im neko da pare koje nisu zaradili, jer je njihov posao stao? Ko da im da? Svi mi ostali, kojima je mnogima isto tako posao stao ili se prepolovio? Pa sve se skoro zaustavilo od pocetka epidemije, svima je upadljiv turizam jer se zaustavilo putovanje, ali daleko da su jedini. Nema ko svima kojima je stao posao da daje novce koji ne postoje.
  • Turizmolog

    23.10.2020 13:51
    @Nataša
    @"Odgovoreno mi je da oni nisu nikad ranije primili novac nego samo rezervaciju za određeni broj soba i gostiju..."

    Naravno, kad hoteli i nisu dobili pare. Hotelima u inostranstvu skoro niko ne uplaćuje. Agencije sarađuju sa partnerskim agencijama u inostranstvu. Čitajte pažljivije saopštenja i programe putovanja. Na programu putovanja treba da piše ko je partner u inostranstvu. Probajte njih da zovete, ako već želite da se igrate detektiva...


  • Nataša

    23.10.2020 12:23
    @Turizmolog
    Laž i pljačka neće proći!
    Uplatila sam u januaru 100% aranžman za Tursku! Naravno, zbog korone nije realizovan u zakazanom terminu. Agencija je naravno odbijala povratak nova sa "obrazloženjem" da je davno prosleđen hotelu? Direktno sam u julu mesecu, kad je hotel počeo primati goste, kontaktirala hotel i tražila da boravim u drugom terminu, a za prethodnu uplatu. Odgovoreno mi je da oni nisu nikad ranije primili novac nego samo rezervaciju za određeni broj soba i gostiju...
    Prema tome, agencije su nas pokrale i traže da ih sažaljevamo u njihovoj mućki. Kakva smo "država", još samo treba da osiguravajuća društva odbiju zahteve za regresiju u 2022.godini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.